38 кандидати ще се изправят в битката за президентския пост

...
38 кандидати ще се изправят в битката за президентския пост
Коментари Харесай

Комик, експремиерка, олигарх: кои са кандидатите за президент на Украйна

38 претенденти ще се изправят в борбата за президентския пост в Украйна тази неделя. Истинската борба обаче ще е сред трима комикът Владимир Зеленский, актуалният президент Петро Порошенко и някогашната премиерка Юлия Тимошенко. 
 Украйна - сред изборите и тлеещия спор с Русия
Според последните социологически изследвания преди всичко преди вота в неделя е комикът Владимир Зеленский .

Той е артисти и комик. Има юридическо обучение, само че не е работил нито ден по специалността си. Вместо това пуска комедийни филми и сериали, като в един от тях - " Слуга на народа ", играе ролята на преподавател, станал президент на Украйна. 

Зеленский даде обещание, в случай че стане президент, да предложи закон за " власт на народа ", с цел да може жителите да дават задания на властимащите посредством референдуми. 

Според специалисти за рейтинга на Зеленский оказва помощ това, че той е ново лице в украинската политика. Освен това доста хора го отъждествяват с честния и праволинеен воин, който играе в сериала " Слуга на народа ". 

Като негативи се регистрира това, че той няма опит в политическия живот, съмненията за връзки с олигарха Игор Коломойски, чиято телевизия " 1+1 " посвещава на комедийния артист доста ефирно време. Има подозрения и за връзки с бизнеса в Русия. 

Предполага се, че комикът ще успее да вземе и протестния избор - на всички, които са разочаровани от украинските политици. 

Едва 9% от украинците имат доверие на държавното управление, сочи проучване на " Галъп " от месец март, представено от Ройтерс. Според 91 на 100 от украинците то е превзето от корупция. Само 12 на 100 пък имат вяра, че ще има почтени избори.

Според изследванията Зеленский ще получи сред 25 и 30% от гласовете. 

Очакванията са, че точно Зеленский ще победи в първия тур на изборите, а съгласно доста социолози не е изключено да завоюва и втория тур. Според социолозите той ще се изправи на втория тур против сегашния президент Петро Порошенко или експремиера Юлия Тимошенко.

53-годишният Петро Порошенко  беше повдигнат на власт след протеста на Майдана. Той е милиардер, натрупал благосъстоянието си от бизнес с шоколади и бонбони. Порошенко е бил секретар на Съвета за сигурност на Украйна, външен министър по времето на Юшченко и министър на стопанската система по времето на сваления от Майдана Янукович. 

Порошенко назовава себе си най-нежелания за съветския президент Владимир Путин претендент и макар ниския си рейтинг декларира, че не е губил нито едни избори в живота си.

Сред огромните провали на Порошенко е, че не съумя да се оправи с спора в Източна Украйна и битката с корупцията. 

Рейтингът му се усили леко след случая в Керченския пролив, при който съветски военни задържаха три украински кораба, както и след оповестяването на самостоятелна украинска черква. 

След случая в Керченския проток той опита да разгласи изключително състояние в страната, което му докара обвинявания, че желае да отсрочи изборите и да задържи властта по-дълго. В последна сметка изключително състояние беше оповестено единствено в най-източните области, граничещи с следените от проруските сепаратисти ДНР и ЛНР.

Порошенко дава обещание да акцентира на прозападния курс и през 2024 година да подаде публична молба за приемане на Украйна в Европейския съюз, както и да получи зелена светлина за приемане в НАТО.

В челната тройка на претендентите с късмет да станат президент на Украйна е и някогашният министър председател Юлия Тимошенко

Наричат я най-силния опозиционер в историята на Украйна. Тимошенко до момента два пъти се е кандидатирала за президент и два пъти е оставала втора. Тя е в политиката от 1997 година Два пъти е била министър председател, два пъти е влизала в пандиза - вторият път по обвинение в корист със служебно състояние при подписването на контракти с Русия за доставка на газ през 2009 година. През 2011 година тя беше наказана на 7 години затвор. Тя назова осъждането си политическо. През 2014 година беше освободена.

В пандиза тя стартира гладна стачка в символ на взаимност с Майдана, а откакто беше освободена, изнесе тирада пред протестиращите, като ги прикани да не си отиват. 

Тимошенко също дава обещание да даде повече власт на хората - да могат да сменя властта когато и да е посредством референдуми. Освен това множеството ѝ обещания са обществени - двойно понижаване на цената на газа, увеличение на заплатите и понижаване на лихвите на ипотечните заеми. Според анализатори точно обществените ѝ обещания ѝ носят поддръжка, изключително в източната част на страната. 

Много от гласоподавателите обаче виждат в нейно лице на първо място политик от " остарялото потомство ", което не е в нейна изгода. Тя е подложена на критика за газовите съглашения с Путин през 2009 година, а критиците ѝ я упрекват в популизъм поради обещанията за на ниска цена газ и високи заплати. 

Всъщност измежду претендентите има и още един с името Тимошенко - Юрий. Юлия Тимошенко го разгласи за издънка на Порошенко и го упрекна, че иска да притегли нейните гласоподаватели и да раздели вота.

В топ пет на претендентите с късмет на изборите - към 10% съгласно изследванията, са още депутатът Юрий Бойко и водачът на партия " Гражданска позиция " Анатолий Гриценко .

Бойко е някогашен вицепремиер от времето на Виктор Янукович, някогашен член на върхушката на Партията на районите, а името му е обвързвано с корупционен скандал. За разлика от него, Грицеко в последните години е бил отвън политиката. Той е някогашен боен и някогашен министър на защитата от времето на Юшченко. 

Текат последните часове от предизборната акция. Макар че съгласно множеството социологически изследвания Зеленский ще завоюва изборите, малко евентуално е да успее да избегне балотажа. По-големият въпрос е против кого ще се изправи на втория тур и дали ще успее да удържи шампионата си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР