37 000 дка на територията на Варненска област са засегнати

...
37 000 дка на територията на Варненска област са засегнати
Коментари Харесай

Свлачища са раздвижили 37 000 дка земя във Варненско

37 000 дка на територията на Варненска област са наранени от свлачища, които са общо 153. Някои от тях са дейни, други не. Тревожната статистика уточни регионалният шеф на Варна Стоян Пасев на интернационална конференция за свлачищата и брегоукрепването с присъединяване на специалисти от 4 страни по проект”Земя-море”.

Най-голямото свлачище е на “Трифон Зарезан” край Варна, което от близо 15 години затвори крайбрежния път за Златни пясъци. От 5-6 години спря да се движи, само че за преодоляването му трябват доста пари, а и тук попадат частни парцели и, с цел да реши този тежък проблем, страната би трябвало да ги обезщети, изясни Пасев.Той напомни, че има работен план единствено за отваряне на пътя с примостване, който е на стойност близо 15 млн.лева. Най-опасното свлачище е сред Златни пясъци и Кранево, откъдето минава основният тръбопровод за курорта. Свлачището се намира на територията на две общини-Балчик и Аксаково и на територията на две области-Варна и Добрич, което основава спомагателни проблеми за преодоляването и укрепването на брега.

Целта на интернационалната среща е изработването на проект за деяние за битка със свлачищата, да се посочат прогнозните стоойности, нужни за предпроектно изследване и да се обезпечат средства за строително-монтажните работи по ОП”Региони в растеж”, сподели регионалният шеф. До момента са сложени единствено репери от „ Геозащита “, с цел да се следи дали обещано свлачище се движи или не.
Проектът “Устойчивост на системата земя-море за тактики за екотуризъм” е на стойност малко над 1 млн.евро, като 180 000 евро са за единственото българско присъединяване на Варна в него.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР