366 години трябват на Източна Европа, за да достигне нивата

...
366 години трябват на Източна Европа, за да достигне нивата
Коментари Харесай

Ще стигнем германците по заплати след 366 години

366 години трябват на Източна Европа, с цел да доближи равнищата на заплатите в Германия, в случай че не престават да се покачват с тези темпове.
Това сочат калкулации, направени от профсъюзите в Чехия, представени Лука Византини - общоприет секретар на Европейската конфедерация на Профсъюзите пред Българска национална телевизия.

Византини счита, че нивото на заплатите е един от най-сериозните проблеми в Европейския съюз.

Мисля, че това е един от най-сериозните проблеми на Европейски Съюз - нивото на заплатите . Знаете какъв брой е мъчно да се разисква на европейско ниво директивата по този въпрос, с цел да сме сигурни, че българските или полските служащи имат най-малко същото ниво, както в по-западните страни.

Това, което повтаряме на всички европейски институции и изключително на държавното управление на източните страни, че не е задоволително да има единствено равно отнасяне във връзка с работата , сподели Византини.

По мнението му е належащо е да се усилят и надниците или заплатите в източните страни , с цел да има в действителност равностойно отнасяне.

България - на опашката

Към 1 януари 2017 година най-ниската месечна заплата, получена в Люксембург, е била 1999 евро, а в България - 235 евро . Това удостоверява голямата разлика в размера на минималното възнаграждение на труда в обособените страни от Европейски Съюз - в тази ситуация съотношението е съвсем 1 към 9. Но в случай че отчетем другите ценови равнища и другата покупателна дарба на жителите в тези две страни, тогава разликата спада до 1 към 3, регистрира Евростат.

Като цяло: размерът на минималните заплати в Западна Европа е в пъти по-висок от този в някогашните социалистически страни от Източна Европа. Даже в Португалия - най-бедната от западноевропейските страни-членки - по закон работодателите са задължени да заплащат най-малко 650 евро месечно на служащите си. За съпоставяне: в Източна Европа най-високата минимална месечна работна заплата е 470 евро - в Естония . Единственото изключение от това предписание е Словения, където работодателите заплащат 805 евро минимална работна заплата . С това тя гони по най-малък приход Испания (826 евро).

Интересни са данните за Гърция: даже и след 6 години на тежка рецесия гърците не престават да получават повече пари от всички източноевропейски страни (без Словения), а и повече, в сравнение с португалците. В момента минималната работна заплата в Гърция е 684 евро месечно.

В Русия е още по-зле

И въпреки всичко: Гърция е единствената от изследваните 22 страни от Европейски Съюз, в която размерът на минималната работна заплата не е повишен по отношение на 2008 година, а даже е понижен - с 14%. Във всички останали страни Евростат регистрира растеж в размера на минималното възнаграждение на труда: в България през последните 10 години повишаването е със 109%, в Румъния - с 99%, в Словакия - с 80%, Естония - с 69% и в Латвия - с 65%. За съпоставяне: за същия интервал минималната заплата в Люксембург се е покачила с 27%.

Това значи, че източноевропейските страни малко по малко догонват страните от Западна Европа.

С почти същите темпове обаче се усилва разликата сред някогашните соцстрани и Русия. Към 1 януари т.г. минималната работна заплата в Русия е възлизала на 7500 рубли, а от юли 2017 тя ще стане 7800 рубли. При настоящия сменен курс от 61,5 рубли за евро това значи минимална работна заплата от 127 евро. Казано другояче: минималната работна заплата в Русия е двойно по-ниска от тази в България, три пъти по-ниска от тази в Естония и 12 пъти по-ниска от тези в Белгия и Холандия.
тагове германия заплата 366 години
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР