3500 са българите в Северна Македония - това каза пред

...
3500 са българите в Северна Македония - това каза пред
Коментари Харесай

Български евродепутат влезе в спор с Буяр Османи в Европарламента

3500 са българите в Северна Македония - това сподели пред външната комисия на Европейския парламент министърът на външните работи на страната Буяр Османи. На тези данни възрази евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев. Българските евродепутати повдигнаха още веднъж въпроса за малтретирането на сънародниците ни в страната.
Прочетете още
Ковачев назова " невиждани " обвиняванията на прокуратурата на Северна Македония против ръководителите на българските клубове в Охрид и Битоля: " Те са подложени на гонене на ненавист, а не противоположното - че те насаждат ненавист към някого. Нашата съществена цел е превъзмогване на всички тези проблеми, идващи от предишното, и бързото участие на Република Северна Македония в Европейския съюз ".

Министър Османи увери, че българите ще бъдат вписани в конституцията и ще получат правата си.

Пред БНР евродепутатът Ковачев опроверга думите на министър Османи за броя на българите в Северна Македония:

" В исторически проект болшинството от хората, които са живеели на географската област Македония, са се самоопределяли като българи. След нерадостната орис през 1944 година с доста принуждение, а след това и с доста агитация, огромна част от тях се самоопределят като етнически македонци, само че те са запазили своите български корени и доста огромна част от тях са поискали българско поданство. Ние знаем, че над 120 000 македонски жители имат въз основа на българския етнически генезис, българско поданство ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР