35% от българите смятат, че водят по-добър живот от своите

...
35% от българите смятат, че водят по-добър живот от своите
Коментари Харесай

„Галъп“: Живеем ли по-добре от нашите родители? А как ще живеят децата ни?


35% от българите считат, че водят по-добър живот от своите родители, до момента в който 31% са на противоположното мнение. За 27% от българите пък няма разлика сред живота им и този на предходното потомство. 7% не могат да преценяват.

Това сочат данните от особено проучване, извършено от „ Галъп интернешънъл “ в 64 страни по света. Интервюирани са общо 60 724 души в световен мащаб.

Близки до нашата страна са оценките за живота през днешния ден в Молдова, Франция и Италия, които също не демонстрират забележителна картина. Нашите съседи от Северна Македония, Румъния, Гърция и Сърбия наподобяват по позитивно настроени към живота през днешния ден.

Какви са упованията за живота на днешните деца?

Нагласите за бъдещето на децата наподобяват по-позитивно, в сравнение с настройките за качеството на нашия живот в този момент, съпоставен с този на предходните генерации. У нас 37% чакат животът на децата през днешния ден да е по-добър от техния, 29% виждат в живота на днешните деца повече компликации, а 20% считат, че поколението след нас ще има същия живот като нашия. 14% не могат да преценяват.

Близки до настройките в България са тези в Северна Македония, а и други страни от Източна и Централна Европа. Доста по-песимистични за бъдещето на децата през днешния ден пък са страни от Западна Европа като Франция, Германия, Италия и други

Живеем ли по-добре от нашите родители – какво считат по света?

Всеки втори (51%) жител на света има вяра, че животът му е по-добър от този на родителите му. Другата половина от запитаните е по равно разграничена сред тези, които правят оценка живота си като по-лош (23%), и тези, съгласно които той е същият (23%). 3% не могат да отговорят.

Удовлетворението от стандарта на живот е основен фактор за вярата на хората в това, че имат по-добър живот от родителите си, само че в някои богати райони, като Европа, това не е годно в такава степен.

Коя е най-позитивната и най-негативната страна?

Най-позитивна страна измежду изследваните 64 страни е Виетнам – 83% избират отговор „ по-добър живот “, а 4% показват, че животът им е по-лош от този на родителите. Най-негативни са настройките в Молдова - 32% „ по-добър “ живот, само че и 45% – „ по-лош “.

Що се отнася до разликите сред положителни и отрицателни настройки към живота спрямо предишното, най-позитивни са трендовете в Източна Азия/Океания, следвани от Северна Америка, Субсахарска Африка и Южна Азия. След това са Латинска Америка, Европа и Близкия Изток-Северна Африка.

Какви са упованията за живота на днешните деца – какво считат по света?

На въпрос за живота на днешните деца, съпоставен с нашия живот, мненията по света са като цяло по-сдържани в позитивизма – 44%, които чакат по-добър живот за децата през днешния ден. 28% са тези, които чакат по-лош живот за идващото потомство, 20% считат, че животът на децата през днешния ден ще е същият като нашия и 8% не могат да преценяват.

Колкото по-възрастни са респондентите, толкоз по-малко уверени са те в удобните вероятности на децата през днешния ден. По-богатите хора наподобяват и по-уверени в бъдещето, което могат да обезпечат на децата си, в сравнение с по-бедните. От друга страна, разрастващите се страни са тези с по-голяма вяра, а не най-богатите страни.

Най-позитивно настроената страна за бъдещето на децата си е Нигерия, следвана от Русия, Мексико, Съединени американски щати и Индия.

Данните са от особено проучване, извършено от „ Галъп интернешънъл “ в 64 страни по света, което покрива над две трети от световното население (и над 90% страните, където може да се организира и разгласява проучване на публичното мнение). Интервюирани са общо 60 724 души в световен мащаб. Във всяка страна през интервала август-октомври 2022 година са интервюирани към 1000 души по метода „ лице в лице “, по телефона или онлайн.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР