34-ото издание на Дните на японската култура в България стартира

...
34-ото издание на Дните на японската култура в България стартира
Коментари Харесай

Дните на японската култура в България стартират с кулинарно шоу на шеф Михалчев

34-ото издание на Дните на японската просвета в България започва от столичния регион " Изгрев " в събота. 

На 9 септември от 10 часа 105-то СУ „ Атанас Далчев “ ще бъде хазаин на кулинарна проява, в която ще се включат възпитаници от региона. Те ще партнират на специфичния дипломат на благосклонност на японската кулинарна просвета в България и по света - началник Петър Михалчев, както и на началник Нозоми Фурутани, формален готвач в резиденцията на посланика на Япония.

Учениците ще се включат в приготвянето на обичайната японска кутия за обяд обенто. Културата на обенто или обяд в кутия е извънредно известна в Япония. На всяка по-голяма гара в Страната на изгряващото слънце има магазинче или лавка, където се продава обенто – кутии за обяд, които включват разнородни артикули, постоянно подчинени на правилото да предложат на едно място вкусна и питателна храна.

Почти всички възпитаници от междинен и горен курс в японските учебни заведения си носят за обяд обенто, като постоянно има скрита надпрева чия кутия е най-красива и естетически аранжирана.

Японско-българското събитие се провежда с помощта на отличните контакти на кмета на регион „ Изгрев “ доктор Делян Георгиев с посланика на Япония Н.Пр. Хироши Нарахира, които подеха самодейността за този, ориентиран към младежите и децата, план. 



„ За пръв път ще бъдем сътрудници на неповторимото събитие – Дни на японската просвета в България. За нас е чест, че то започва тъкмо от регион „ Изгрев “, който през последните четири години потвърди, че още веднъж е центърът на дипломацията в София.

Вярвам, че обичайна доброжелателност и другарство сред българския и японския народ към този момент прераства и в ползотворно съдействие на общинско равнище тук, в регион “Изгрев ”, съобщи кметът на региона доктор Делян Георгиев.

Той напомни, че общината и дипломатите в „ Изгрев “, където има 13 посолства, са осъществили редица взаимни начинания. Според него по този начин жителите на „ Изгрев “ са се докоснали по-задълбочено до далечни култури и обичаи, а разликите са благосъстояние, което нараства, когато е споделено.

„ Благодаря на посланика на Страната на изгряващото слънце Н.Пр. Хироши Нарахира, който е деятелен и изпълнен с доста хрумвания човек “, сподели още доктор Делян Георгиев.

Дните на японската просвета у нас се провеждат от посолството на Япония в България годишно и без спиране от 1990 година насам. Инициативата включва поредност от интензивности и в границите на няколко месеца всяка есен показва многообразието на обичайната и модерна Япония. Събитието е добре познато в България и се радва на извънреден интерес от страна на аудиторията, както и на поддръжката на българските институции.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР