31 Май Малко след като Samsung и Южна Корея като

...
31 Май Малко след като Samsung и Южна Корея като
Коментари Харесай

TSMC разкрива нови мощности за производство на чипове в Япония

31 Май
Малко откакто Samsung и Южна Корея като цяло оповестиха, че си слагат за цел да изпреварят надлежно Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) и Тайван като главен производител на чипове до 2030 година, в този момент водачът на пазара дава отговор на предизвикването. От компанията оповестиха, че обмислят опцията за взаимна работа по технологията за произвеждане на чипове с група от над 20 японски компании, като държавното управление на Япония ще обезпечи половината от инвестицията в уреди - 343 милиона $. Те ще бъдат ситуирани наоколо до Токио, оповестява The Nikkei.

Медията показва, че планът е подсилен от Министерството на стопанската система, търговията и индустрията на страната, а производителят на електронни съставни елементи Ibiden е една от участващите локални компании. Изграждането на тестова индустриална линия ще стартира към септември, като пълномащабните проучвания и разработки се чака да стартират през 2022 година

По-рано през годината тайванският производител на чипове разгласи проектите си да влага към 178 млн. $ в модернизиран център за научноизследователска и развойна активност в Япония.

Японското държавно управление предизвиква TSMC да влага в локални уреди, защото напрежението с Китай се усилва, което принуждава Съединени американски щати да поддържат локалното произвеждане на чипове с федерално финансиране. Всичко това идва на фона на международния дефицит на пазара на полупроводници, забавящ производството в доста браншове.

Марк Айнщайн, основен анализатор в основаната в Япония изследователска компания ITR, разяснява пред Mobile World Live, че ходът е в сходство с желанието на държавното управление да върне производството на чипове в Япония и да обезпечи вериги за доставки. Той отбелязва, че неотдавна доста огромни производители на чипове оповестиха, че чакат световният дефицит на чипове да продължи с години, което също е изиграло значима роля за концепцията на Япония да се включи в построяването на мощности на TSMC.

За да усили потенциала и да помогне за оправянето със създалото се състояние, TSMC разгласи през април, че съвсем ще удвои бюджета си за 2021 г.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР