3000-годишна скулптура на вечно младия Тутанкамон ще бъде продадена тази

...
3000-годишна скулптура на вечно младия Тутанкамон ще бъде продадена тази
Коментари Харесай

Скандал между "Кристис" и Египет за скулптура на Тутанкамон

3000-годишна статуя на постоянно младия Тутанкамон ще бъде продадена тази седмица макар митингите на Кайро. От аукционната къща " Кристис " чакат 28.5-сантиметровата светиня от Долината на царете да донесе повече от 4 милиона паунда в четвъртък.

" Файненшъл таймс " заяви, че това е първата египетска статуетка, която излиза на пазара от 1985 година насам. Изящната глава на фараона идва от частната сбирка на Resander от антично изкуство. За финален път образец от тази сбирка е продаден от " Кристис " през 2016 година за 3 милиона паунда. 

Египетските управляващи, които наблюдават невижданата сбирка от антики от северната част на Африка, желаят да спрат търга и реликвите да бъдат върнати на Египет. " Посолството на Египет в Лондон изиска от английското министерство на външните работи и аукционната къща да спрат продажбата ", сподели на 10 юни представител на външното министерство на страната. Бившият министър по антиките Захи Хавас пък съобщи, че шедьовърът, който ще бъде продаден тази седмица, е " откраднат " през 70-те години от храмовия комплекс в Карнак. " Собствениците са дали погрешна информация. Те не са посочили никакви законови документи, с цел да потвърдят собствеността си. "

От аукционната къща обясниха, че античното произведение на изкуството е добито от сегашния притежател от търговец, основан в Мюнхен, през 1985 година " Древните предмети не могат да бъдат проследени в продължение на хилядолетия ", се споделя в изказване на " Кристис ". " Изключително значимо е да се откри собствеността и правото ни да продаваме, което явно сме създали. Ние няма да предлагаме за продажба обект, за който имаме терзания по отношение на собствеността или произхода ",  добавят от " Кристис ".

Британското външно министерство е в контакт с египетските управляващи, само че не се чака да се намеси.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР