300 лева еднократна помощ за всички ученици, записани в първи

...
300 лева еднократна помощ за всички ученици, записани в първи
Коментари Харесай

Държавата осигурява 300 лв еднократна помощ за всички ученици в 1-и и 8-и клас

300 лв. еднократна помощ за всички възпитаници, записани в първи и осми клас, обезпечава страната. Подоходен аршин няма. Родителите могат да аплайват до 15 октомври. Парите се отпускат на два пъти - по 150 лв. на месец след подаване на заявката и при започване на втория образователен период. Комплект нови учебници за осмокласник коства към 270 лв., демонстрират калкулации на учебни шефове.

Ангелика Димитрова е майка на четвъртокласничка и осмокласник. По-малко от месец преди началото на образователната година са създали лист със всичко належащо за първия образователен ден.

" Дрехи, пособия, обувки. Учебници за осми клас би трябвало да се купуват. И двамата възпитаници на веднъж доста скъпо ше ни излезе ", сподели Ангелинка Димитрова.

Ангелинка взе уверение, че синът ѝ е записан в осми клас, с цел да подаде заявление за помощ от 300 лв. в обществената работа.

" 150 лв. се изплаща при започване на образователната година. А втората половина при започване на втория образователен период ", сподели Анелия Васлева от Агенцията за обществено подкрепяне.

" Така, както ще ги изплащат на два транша съвсем за нищо. Пак ще са от помощ, само че в случай че е допустимо да се усилят - няма да е неприятно ", сподели Ангелинка Димитрова.

" 300 лв. по принцип не биха могли да покрият цялостния комплект учебници. Има спомагателни пособия. Ако кажем и тетрадки и химикали и каквото е належащо за един гимназист към този момент разходът в действителност е по-голям ", разяснява Мая Зафирова - шеф на 140 СУ `Иван Богоров ".

Въпреки това доста от фамилиите, записали децата си в първи и осми клас в столичното 140 учебно заведение, към този момент са взели удостоверения от директорката, с цел да аплайват за помощта.

" Идват родителите поетапно. Още откакто бъдат класирани, записват се и ние непосредствено им издаваме тези удостоверения ", сподели Мая Зафирова - шеф на 140 СУ `Иван Богоров ".

През предходната година са подкрепени над 100 000 фамилии на деца записани в първи и осми клас. А в този момент подадените заявки към 18 август са над 38 000.

" Ако в семейство има две деца - едното първокласник, а другото осмокласник - на фамилията ще бъдат отпуснати двете еднократни помощи. Тоест в размер на 2 пъти по 300 лв. - 600 лв. ", разяснява Анелия Васлева от Агенцията за обществено подкрепяне.

Помощта се изплаща на два пъти, тъй като е обвързана с изискване - децата да посещават учебно заведение постоянно.

" Ако е дават отговор на тези условия, има наказания, които са връщане на отпуснатия първи или първи и втори транш на помощта ", добави Анелия Васлева.

През предходната година обществените са поискали от над 2000 фамилии да върнат напълно или отчасти отпуснатата помощ, тъй като децата им са имали повече от пет неизвинени отсъствия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР