300 жители на Силистра внесоха жалба в Областната администрация заради

...
300 жители на Силистра внесоха жалба в Областната администрация заради
Коментари Харесай

Силистренци протестират срещу музикалния тормоз от румънски остров

300 поданици на Силистра внесоха тъжба в Областната администрация поради мощната музика , идваща от насрещен румънски остров. Проблемът е, че на отсрещния бряг се организира петдневен годишен музикален фестивал, осведоми Българска телеграфна агенция.

В жалбата си до регионалния шеф недоволните силистренци желаят подпомагане за „ прекъсване на шумовия тормоз “. Те чакат локалната и държавната власт да проведат нужните диалози с румънската страна и казусът да бъде решен.

Причината е спор за остров Ветрен

„ За нас не е редно събитие от подобен мащаб да не бъде съобразено с жителите на нашия град. За румънците е задоволително, тъй като най-близките техни обитаеми места са на разстояние от 6-7 километра от острова. В Силистра обаче кварталите, ситуирани край реката, са на няколко стотин метра “, споделя за Българска телеграфна агенция един от вносителите на жалбата.

Миналата седмица регионалният шеф Минчо Йорданов изпрати публично писмо с информация и причини до вицепремиера Мария Габриел, а кметът на община Силистра доктор Юлиян Найденов – до румънските управляващи в Констанца. От тях беше поискано подпомагане за понижаване на децибелите в късните нощни часове.

10-годишният Димитър Георгиев и 78-годишният Георги Петров премериха сили във водата

Днес пред публицисти Минчо Йорданов съобщи че е изискал от профилирана компания да замери шума в осем точки от града. Очаква се анализът на резултатите, с цел да станат ясни параметрите на казуса. 

Фестивалът би трябвало да приключи на следващия ден. Той се организира годишно от десетина години, като и при предходните му издания е имало митинги, които обаче по този начин и не са дали резултат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР