30-тото юбилейно издание на Международния театрален фестивал Варненско лято ще

...
30-тото юбилейно издание на Международния театрален фестивал Варненско лято ще
Коментари Харесай

Бащата от Флориан Зелер - първа постановка на МТФ Варненско лято

30-тото юбилейно издание на Международния сценичен фестивал " Варненско лято " ще бъде намерено довечера 19 часа с постановката " Бащата " от Флориан Зелер, която ще се играе на съществена сцена в Драматичния спектакъл във Варна.

Постановката има редица награди, измежду които „ Аскеер “ 2019 за постановка и за сценография, Номинация за „ Аскеер “ 2019 и за „ Икар “ 2019 на САБ за водеща мъжка роля (Владимир Пенев).

В функциите ще забележим Владимир Пенев, Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков.

Определят Флориан Зелер като „ най-вълнуващия драматург на нашето време “. Пиесата „ Бащата “ (2014), отличена с премията „ Молиер “, е втора част от трилогия, отдадена на актуалното семейство, която стартира с „ Майката “ (2010) и приключва със „ Синът “ (2018). По покъртителен, изпълнен с комизъм и въпреки всичко правилен метод Зелер слага на сцената въпроси от живота, за които към момента несигурно се приказва намерено.

„ Бащата “ прониква в съзнанието на 80-годишния Андре. Той живее самичък в своето жилище в Париж и последователно вижда, че към него стартират да изчезват неща, има възприятието, че някой го преследва, губи ориентировка. А в този момент и по-голямата му щерка Ана (Радина Кърджилова) желае да замине… Пиесата наблюдава търсенето на Андре на самия себе си в миг от живота, в който построената му биография и връзки като че ли към този момент не важат, а светът последователно се изтрива. Тя непрестанно прекатурва упованията и в даден миг съвсем замязва на трилър.

Бравурното осъществяване на ролята на Андре от Владимир Пенев я трансформира в една от значимите в креативната му биография. Тук виждаме режисьорката Диана Добрева в нова светлина – надалеч от нормалния за нея необятен мащаб и обсег, с внимание върху психологическия подробност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР