3,8 млрд. лв. ипотеки изтеглихме за 9 месеца, сочи статистика

...
3,8 млрд. лв. ипотеки изтеглихме за 9 месеца, сочи статистика
Коментари Харесай

За 9 месеца търговските банки отпуснаха ипотечни кредити за 3.8 млрд. лева

3,8 милиарда лева ипотеки изтеглихме за 9 месеца, сочи статистика на Българска народна банка за първите 9 месеца на годината, представена от " Монитор ".

Сумата е с 39% повече от същия интервал на 2020 година и с 44% повече от 2008 година - най-силната година за ипотечното кредитиране преди международната финансова и икономическа рецесия. Основно се теглят ипотечни заеми за покупка на тристайни жилища, изясни за " Монитор " финансовият съветник Тихомир Тошев. На второ място се подреждат жилищните заеми за покупка на двустайни жилища и по-късно всички останали. " Прави усещане, че по отношение на предходната година се удвояват настояванията за ипотечен заем за придобиване на подготвена или градеж на нова еднофамилна къща ", посочи консултантът.

По думите му, към края на октомври междинната сума на един ипотечен заем в страната доближава 121 хиляди лева За София тя е доста по-висока и доближава 178 хиляди. Тошев посочи, че на столицата се падат съвсем половината от изтеглените жилищни заеми против залог на парцел в България. На второ място е Варна, следвана от Пловдив и Бургас.

Според кредитния съветник хората с по-ниски приходи стартират да се " мръщят " на настоящите цени на жилищата и да излизат от пазара. " Обикалят 2-3 месеца и виждат, че с парите, с които разполагат, не могат да купят това, което желаят. Засега тези хора са малко, само че повишаването на тази група ще покаже, че салдото сред цени и приходи е нарушен ", изясни той. Тошев счита, че най-активни в тегленето на ипотечни заеми са хората на възраст сред 30 и 40 години. След тях се подреждат младежите сред 20 и 30-годишна възраст, само че доста покрай тях по дял са тези сред 40 и 50-годишна възраст.

Специално за младежите съветът ни е вноските им по всички заеми да не надвишават 30% от приходите, посочи още Тихомир Тошев. " Те са при започване на кариерното си развиване и желаят да грабят от живота с цялостни шепи. Нека младите не се поддават на страстите и да бъдат деликатни, когато задлъжняват за 25-30 години, каквито са всеобщите заеми в последно време. Не е нужно незабавно да имат 3-стаен или 4-стаен апартамент в центъра на София ", добави той.

Според специалисти месечната вноска по заема не би трябвало да надвишава 30-40% от прихода, макар че банките в България разрешават това съответствие да надвишава 50%.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР