3,5 тона флакони от азотен оксид са събрани след карнавала

...
3,5 тона флакони от азотен оксид са събрани след карнавала
Коментари Харесай

Азотен оксид: Рисковете на един нов стар наркотик

3,5 тона флакони от азотен оксид са събрани след карнавала в Нотинг Хил в Лондон тази година. Според Проучване на престъпността в Англия и Уелс, азотният оксид (известен също като NOS или божествен газ) е вторият най-често употребен опиат за забавление след канабиса измежду 16- до 24-годишните.

Един от създателите на изследването, Никос Евангелу, е извикан предходната седмица в болница на Национална здравна работа (на Англия) в Нотингам, когато 18-годишен мъж е признат, некадърен да движи краката си заради поемане на прекомерно огромно количество NOS. Същата седмица различен млад мъж идва в незабавното поделение със сходни, само че по-леки признаци още веднъж след банкет на веществото. Двама персонални лекари също се обаждат (отново същата седмица…) за съвет по отношение на трима млади пациенти отново със сходни признаци след приложимост.

18-годишният пациент споделя, че преди време двама негови другари усещат изтръпване на краката и неустойчивост след потребление. Отнема им 8 месеца, с цел да се възстановят. А предишния месец различен млад мъж в Нотингам е признат в болница със същите симптоми…

 Doctor and Mrs Syntax, with a party of friends, experimentin Wellcome L0022227

Типичните неврологични признаци, които се дължат на банкет на NOS, включват изтръпване на краката, което може да се популяризира към ръцете, и неустойчивост при вървене. Ако не се вземат ограничения и лицето продължи с използването, това може да докара до уязвимост в ръцете и краката, както и до проблеми с паметта. Дори когато пациентите се лекуват, доста от тях остават с увреждания за месеци или даже години.

„ Преди година съвсем на никое място във Англия хората не се оплакваха от неврологични проблеми, свързани с газа. Сега говорихме с други неврологични отделения в страната и наподобява, че тази наклонност се повтаря на всички места. И в Холандия Холандският информативен център за токсини оповестява предходната година, че процентът на отравянията се е нараснал обезпокоително. “

 N2O whippets

Азотният оксид е анестетичен газ с болкоуспокояващи и анти-тревожни свойства. Като част от здравното си образование анестезиолозите и невролозите учат за евентуалните вреди от този прозрачен газ и това е отразено с изпитни въпроси от вида: „ Какъв вид невропатия (заболяване на нервите) е по-вероятно да получат зъболекарите? “

Доклад в The Lancet през 1978 година подвигна паника за същото неврологично разстройство, което следим в този момент, породено от дълготрайно излагане на азотен оксид при 15 пациенти, всички като се изключи един от които са зъболекари. Сега, с по-добри разпореждания и информация, е малко евентуално зъболекарите да развият нервни увреждания, свързани с газа.

Повечето лекари съвсем не са срещали пациент с невропатия, обвързвана с нос, преди предходната година.

 Nitrous oxide whippits used recreationally as a drug by Dutch youngsters near a school, Utrecht, 2017 - 1

Азотният оксид предизвиква увреждане на нервите, защото дезактивира витамин B12. Този витамин е от значително значение за поддържането на здрав миелин – изолацията, която обкръжава нашите нерви. Когато той липсва или когато се дезактивира, нервите стартират действат погрешно и хората стават нестабилни или се сковават.

Проучване от Франция открива, че мъжете са шест пъти по-склонни от дамите да страдат от увреждане на нервите, породено от газа. Но дамите в действителност са по-уязвими, тъй като е по-вероятно да имат недостиг на B12. Така че резултатите от изследването отразяват просто по-високата приложимост от мъжете.

Вегетарианците и веганите също нямат доста витамин В12, тъй че те на доктрина също са изложени на по-висок риск от увреждане на нервите.

Колкото повече дози от газа се вдишат, несъмнено, толкоз по-висок е рискът. Някои пациенти оповестяват за повече от 100 дози (балони) на сесия. Вероятно това е повода за към този момент упоменатата вълна от случаи.

NOS е и елементарен за корист, тъй като е на ниска цена и наличен. Продава се в дребни алуминиеви тубички, с които се цялостни елементарен балон, от който потребителите по-късно вдишват газа. През последните 6 до 12 месеца обаче онлайн се появяват към този момент огромни контейнери, с които могат да се изпълнят до 80 или повече балона.

Тези огромни контейнери са станали доста по-често срещани и струвайки към 25 английски лири, което прави всяка единична доза още по-евтина. Докторите подозират, че това е довело до поемане на по-големи дози от някои консуматори. За страдание, поликлиниките би трябвало да са готови за още младежи, които ще бъдат признати със същите недоволства.

Експертите по опиатите считат, че използването на азотен оксид е малко евентуално да намалее вследствие на смяна в регулацията или правоприлагането. Реално видяно образованието е най-хубавото оръжие против злоупотребата. Трябва хората да бъдат осведомени за какво е добре да не употребяват божествен газ по принцип, а в случай че развият изтръпване, неотложно би трябвало да потърсят здравна помощ. Трябва също по този начин да се обучат и здравните експерти да диагностицират и лекуват провокирания от NOS недостиг на B12. В момента това обучение мощно липсва.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР