3 409 деца и ученици от област Сливен не са

...
3 409 деца и ученици от област Сливен не са
Коментари Харесай

Над 3400 деца от Сливенска област не са стъпвали в училище

3 409 деца и възпитаници от област Сливен не са били обхванати в просветителната система през последната образователна година.
Статистиката бе оповестена на съвещание на Областния координационен център за обсег на учениците в образованието. 63 мобилни екипа, с присъединяване на 587 разнообразни експерти, са посетили 4412 адреса на деца, застрaшени от овакантяване на учебно заведение. На терен е открито, че 1003 от тях са посещавали образователно заведение. Останалите 3409 обаче са били отвън борда.
Сред главните аргументи за отпадането на сливенските деца от просветителната система са миграцията на фамилиите в търсене на сезонна работа, отводът на родителите да запишат децата си на учебно заведение, както противозаконните съжителства и ражданията от малолетни и малолетни майки. 
Издадените от четирите общини на региона стотици актове и наказателни постановления за санкциониране на родители, чиито деца не посещават учебно заведение, увисват - стана ясно по време на съвещанието. Причината е, че фамилиите не могат да бъдат открити, и по този начин постановленията не могат да бъдат връчени.
На съвещанието бе коментирана и опцията в някои от дребните обитаеми места на региона да бъдат разкрити така наречен обединени учебни заведения от I до Х клас, според чл.38 ал.1 т.4 от Закона за предучилищното и учебното обучение. Те ще имат право да оферират и професионална подготовка. Това би облекчило в забележителна степен фамилиите, защото няма да се постанова децата им да пътуват до огромния град, обосноваха се експертите.
Изглежда стартира преосмисляне на така наречен просветителна промяна, довела до закриването на стотици работещи учебни заведения из страната, в това число в Сливен и региона. Тази злополучна промяна донесе на страната ни прелестна " зестра " - хиляди необразовани и невежи деца, лишени от фундаменталното им човешко право на обучение.
За да открием тази " топла вода " обаче, ни бяха нужни повече от 20 години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР