3 000 000 лв. без ДДС дава „Ай Си Джи

...
3 000 000 лв. без ДДС дава „Ай Си Джи
Коментари Харесай

3 млн. лв. за археология по трасето на газопровода Гърция-България

3 000 000 лева без Данък добавена стойност дава „ Ай Си Джи Би “ (ICGB) АД за археологически изследвания по трасето на газопровод „ Междусистемна газова връзка Гърция – България “.
Обект на изследвания ще е 150-километра - линейната част на газопровода в територията на България дружно с неговия сервитут, площадките на линейните кранове, наземните уреди и довеждащата към тях инфраструктура.
Кандидатите да изпълнят задачата би трябвало да са културни или научни институции според Закона за културното завещание и Закона за протекция и развиване на културата.
Трасето на газопровод минава през региони с доста висока централизация на археологически недвижими културни полезности. Според отчет за Оценка на въздействието върху околната среда, основан на осъществени през 2012 година теренни изследвания, в сервитута на интернационалната газова връзка Гърция – България попадат общо 84 археологически недвижими културни полезности (54 по западното трасе и 29 - по източното).
При обхода на трасето са набелязани за изследване евентуални археологически обекти, измежду които праисторически селища, могилни некрополи, антични селища и други
Не е изключено на по-голяма дълбочина да се открият и други археологически структури, които все още на огледа не е било допустимо да бъдат регистрирани.
Ролята на плана е да усъвършенства сигурността на доставките на газ за България и района и да свърже газопреносните системи с Гърция. Общата дължина на трасето е към 182 км. Дължината му на територията на България е към 151 км с работно налягане 7,5 MPa и диаметър DN800. Точката, в която газопроводът пресича границата сред Гърция и България, е на към 1,2 км. североизточно от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа “. Включването на междусистемната газова връзка в газопреносния пръстен на България ще се извърши южно от с. Малко Кадиево, Старозагорско.
Оферти ще се одобряват до 5-ти юни.
Срокът за подаване на заявки е по-малък от 30 дни, заради незабавна нужда от осъществяване на изследванията и потребност от наваксване на закъснения в графика за пускане на строителството. Забавянето е породено от обжалвания на главните процедури за избор на инженер-консултант. Определянето на по-кратък период съгласно обявлението ще разреши на „ Ай Си Джи Би “ АД да разпореди изследванията в сезон, подобаващ за довеждане докрай на главните работи преди старта на строителството.
Максималният краен период за привършване на всеки обособен обект ще е три месеца след обезпечаване на достъп до обекта.
В началото на месец май ICGB разгласи процедура за избор на реализатор, който да построи газовата връзка сред България и Гърция. Поръчката е на стойност 145 млн. евро. В плановата компания за интерконектора ICGB с равни дялове са „ Български енергиен холдинг “ ЕАД и гръцко-италианската компания „ ИГИ Посейдон СА “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР