29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в събота в

...
29-годишният Желяз Андреев от Добрич е задържан в събота в
Коментари Харесай

Желяз Андреев от Добрич си намери работа в американска фирма у нас. Нищо не можеше да го подготви за кашмара, който последва

29-годишният Желяз Андреев от Добрич е арестуван в събота в родния си град по искане на прокуратурата в Маями. Арестът на Андреев е по отношение на водено следствие от управляващите във Флорида против 11 души по обвинявания, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях – Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са българи. Всички те са работили в прът център в София, през който са продавани елементи за самолети на сирийските авиолинии, за които американските управляващи настояват, че са свързани с терористична активност. В основаната във Facebook група за поддръжка на Желяз Андреев е разказано, че против него има повдигнато обвиняване от прокуратурата във Флорида с дата 24 октомври 2016 година за присъединяване в скрит план за нарушение на ембаргото на Сирия и за машинация към Съединени американски щати.

От май 2013 година до април 2016 година добричлията е чиновник в отдел „ Продажби “ в българския офис на американската компания AW Tronics. Като подобен, той реализира продажби на авиационни елементи на самолетни компании и сервизни центрове за самолети и хеликоптери от разнообразни страни, измежду които и на сирийската самолетна компания Syrian Air без да подозира, че сходна договорка е нарушаване на ембаргото, наложено от Съединени американски щати на Сирия. „ Желяз, който е назначен на трудов контракт по българското трудово законодателство с компания, записана в България с централен офис в Съединени американски щати, в никакъв случай не е уведомяван, че работи по непознато законодателство и затова не е работил със съзнанието, че нарушава закон, камо ли закон на непозната страна “, пишат приятелите му в обществената мрежа.

По думите на приятелката на младия мъж – Милена Здравкова, която е работила дружно с него в същия прът център, контактите с клиенти са осъществявани по лист, даден от отдел „ Продажби ”.

„ На нито един от чиновниците на тази позиция, включително и на Желяз, не им е провеждан инструктаж за ембарго и при постъпването им на работа в компанията в никакъв случай не са им давани указания да НЕ работят с клиенти от избрани страни. Нито един чиновник не е знаел, че би трябвало да е наясно кои артикули са с двойна приложимост, кои страни са под ембарго със Съединени американски щати и по какъв начин се оформят митнически заявления “, споделят още околните на задържания мъж и се надяват той да не бъде екстрадиран в Съединени американски щати. Заради седемте покупко-продажби със Сирийските авиолинии, Желяз Андреев може да ъде наказан във Флорида на оптималната присъда от 25 години затвор и санкция от 1 250 000 $.
Желяз е на 29 години, роден е в Добрич. Завършил е Природоматематическа гимназия в града и бакалавър компетентност „ Културология “ в СУ. Той напуща работа в AW Tronics през април 2016 година, а съвсем година по-късно научава от някогашен сътрудник, че името му е измежду обвинените за противозаконна търговия със Сирия. По това време добричлията към този момент е чиновник на Луфтханза Техник София. На 16 март 2018 година е освободен от работа в Луфтханза заради наличие на името му в Черния лист на Търговския департамент на Съединени американски щати.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР