28-те административни области на страната избраха своите послания към бъдещето,

...
28-те административни области на страната избраха своите послания към бъдещето,
Коментари Харесай

Всички области в България с гравирано послание на Пилон “Рожен“

28-те административни области на страната избраха своите послания към бъдещето, които ще бъдат гравирани в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия Пилон „ Рожен ” в Родопите.
Прочетете още
На множеството места символичните завещания към идващите генерации българи са избрани посредством състезания, някои ориентирани напълно към възпитаници и младежи, а други на правилото на самостоятелното доброволчество.  Финалните текстове са същинска палитра от страсти и акцентират приноса на всеки район към развиването на  България и нейната история и просвета през вековете.

Те ще бъдат гравирани върху карта на България с размери 5х3 м от врачански камък, като всяко обръщение ще е сложено на мястото на региона, от която идва. 

Събирането на посланията за Пилон „ Рожен “ започва предишния декември със съдействието на Стефан Сабрутев, регионален шеф на област Смолян, на чиято територия ще бъде повдигнат монумента на българското знаме.

Над 140 предложения  са дали 60-те участници в състезанието за обръщение на област Бургас, а петчленното локално жури е определило в основата на Пилон „ Рожен “ да бъде гравиран стих на най-известния бургаски стихотворец Христо Фотев „ Морето не е небивалица и щастието съществува “.

Само една дума - „ Сурва “ е посланието на област Перник, тъй като едноименният фестивал и бит, който е част от нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО, показват района по най-разпознаваем метод.

Наситени с история са посланията на област Шумен „ Оттука стартира България “, и на област Велико Търново „ Царе и популярност, дух, просвета и незабрава! “.

Безсмъртните думи на Апостола на свободата Васил Левски „ Ако печеля, спечелвам за цялостен народ… “ са избрали за свое обръщение област Ловеч,  а това на област Пазарджик е „ Пътят на свободата - април 1876 “ в памет на българското националноосвободително придвижване.

„ Рожен е история, да продължим да я пишем! “ е посланието на област Смолян.

Най-разпознаваемите знаци на район Стара Загора - липите и розите са в техния текст „ Древност и дух непреклонен, с мирис на липи и рози “, а с житния клас и хляба са свързани посланията на Силистра и Добрич.

Плочата с днешните завещания към бъдещето ще бъде направена в  Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безплатно ще гравират текстовете и по този начин ще наредят учебното заведение си измежду донори в националната акция „ България заслужава! ”.

Междувременно националната дарителска акция за създаване на Пилон „ Рожен “ продължава и намира от ден на ден почитатели. Сред тях са и доста български компании, които ще обезпечат като дарения първични материали, материали, превоз, техническа и логистична помощ за монумента на българското знаме. Безрезервна съпричастност към плана показаха огромните родолюбци Лили Иванова, Христо Стоичков, проф. Андрей Пантев и редица видни общественици, спортисти, учени, сполучливи представители на разнообразни специалности

Новият Паметник на Обединението - Пилон „ Рожен “ ще бъде публично открит на 13 юли т.г., а церемонията ще бъде последвана от огромен концерт на примата на българската музика Лили Иванова.

Националната дарителска акция за 111-метровия паметник на българското знаме „ България заслужава! “ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев, а планът се осъществя напълно с дарения от българи в страната и чужбина.

Пълна информация за самодейността може да се откри на www.pilon.rozhen.bg,  като през уеб страницата може да се направи и подаяние за идеята. Набраните средства, както и донорите – физически и юридически лица, се разгласяват ежеседмично.

Благоевград
„ Пирин, Рила, Родопите – пазят история, просвета и обичаи “

Бургас
„ Морето не е небивалица и щастието съществува “

Варна
„ Черно море – когато го видите, ще разберете любовта към живота! “

Велико Търново
„ Царе и популярност, дух, просвета и незабрава! “

Видин
„ Оттук стартира България – посети и остани! “

Враца
„ Горди като Балкана, волни като Дунава! “

Габрово
„ Традиции, познания, благотворителност, усмивки, фантазии! “

Добрич
„ Там, където думите ухаят на топъл самун “

Кърджали
„ Източните Родопите – път към душата на индивида! “

Кюстендил
„ Земя на герои – обичана и свята… “

Ловеч
„ Ако печеля, спечелвам за цялостен народ… “

Монтана
„ Чуден северняшки край! Живей, гради и завещай! “

Пазарджик
„ Пътят на свободата – април 1876 “

Перник
„ Сурва “

Плевен
„ Българи, да пазим най-големия си капитал – хората! “

Пловдив
„ Бъдете задружни, бъдете свободни, бъдете България! “

Разград
„ Лудогорие, препускай и лети като Аспарухов кон! “

Русе
„ Русе – дух на независимост край европейската река “

Силистра
„ Крайдунавска Добруджа – житен клас с дунавски лъх “

Сливен
„ Дедите – горделивост и достолепие, ние – кураж и храброст! “

Смолян
„ Рожен е история, да продължим да я пишем! “

София
„ Вяра, вяра и обич “

Софийска област
„ Туптящото сърце на България – ритъма на бъдещето! “

Стара Загора
„ Древност и дух непреклонен, с мирис на липи и рози “

Търговище
„ Бях, съм и ще бъда във вечността! “

Хасково
„ Рожен – потопен в безвремие, в история славна и музика дивна! “

Шумен
„ Оттука стартира България “

Ямбол
„ Ида от древността, отивам в бъдещето
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР