28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на лице без

...
28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на лице без
Коментари Харесай

За първи път дадоха статут на лице без гражданство у нас

28-годишният Карен Сардарян е първият получил статут на „ лице без поданство “ в България.

Младият мъж е роден в Грузия, с арменска народност. Той е дошъл със фамилията си у нас когато е бил единствено на 3 години. Липсата на поданство на момчето е била огромна спънка за фамилията му, само че същинските проблеми за него стартират когато навършва пълноправие.

„ Нито можех да изучавам в университет, нито да стартира естествена работа. Даже кабелна телевизия не можех да си включа без персонална карта. Да не приказваме да пътувам зад граница “, показа разчувствуван Карен Сардарян незабавно откакто получи решението за даване на статут на „ лице без поданство “.

Документът, който той дава обещание да пази като очите си, му бе връчен от зам.-директора на дирекция „ Миграция “ Маргарита Делчева.

Процедурата за издаване на статут на „ лице без поданство “ е допустима у нас след изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България в края на предходната година, въведена в българското законодателство в края на 2016 година, според Конвенцията за статута на лицата без поданство от 1954 година и Конвенцията за понижаване на случаите на лица без поданство, които страната ни е утвърдила.

Статут на „ лице без поданство “ може да получи чужденец, който не се преглежда, като жител на нито една страна в сходство с нейното законодателство. У нас живеят близо хиляда чужденци с подобен проблем и част от тях към този момент са подали документи за статут.

Процедурата не е дълга, а валидността на персоналните документи на лицето без поданство е 2 години, обясни Маргарита Делчева.

След като изрази голямата си признателност към страната и особено към работещите в дирекция „ Миграция “, Сардарян показа, че няма думи да опише по какъв начин този документ ще промени живота му и какъв брой дълго е чакал момента, в който и той ще има права. Той не сдържа страстите си и си разреши на скромната гала в дирекция „ Миграция “ да разкрие част от проектите си – да заведе приятелката си на екскурзия в чужбина, след което да двамата да сключат брак, а той да сътвори личен бизнес.

Тържественият миг по връчването на първия статут на разположение без поданство у нас бе почетен от делегация на Върховния комисариат на бежанците към Организация на обединените нации в България, водена от представителя за нашата страна Матаис льо Рут.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР