28-ата годишна среща на Съвета на министрите на външните работи

...
28-ата годишна среща на Съвета на министрите на външните работи
Коментари Харесай

Светлан Стоев участва в 28-ата годишна среща на Съвета на министрите на външните работи на ОССЕ

28-ата годишна среща на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) стартира в Стокхолм с работната вечеря на 1 декември под семейството на настоящия ръководител на ОССЕ и министър на външните работи на Швеция Ан Линде, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Външните министри от 57 държави-участнички в ОССЕ, измежду които и министърът на външните работи на България, разискаха опциите, които инструментите на организацията дават за разрешаване на спорове, ефикасността на взимане на решения, както и използването на всеобхватната идея за сигурността в трите измерения от активността на ОССЕ.



Нерешените спорове в района на ОССЕ са съществено предизвикателство пред европейската сигурност и опасност за районната непоклатимост и развиване, акцентира външният ни министър. Той подчертава върху нуждата тяхното разрешаване да се основава на интернационалното право и правилата на териториалната целокупност, самостоятелност и суверенитет на страните в границите на откритите преговорни формати. Министър Стоев уточни, че това е постижимо само при съществуване на политическа воля и подготвеност за взаимни отстъпки.

ОССЕ разполага с нужния инструментариум, само че следва да се работи за по-доброто му използване посредством възстановяване на успеваемостта и създаване на доверие. Организацията и Европейски Съюз имат общи ползи в областта на сигурността и тясното им съдействие е належащо за реализиране на устойчиви решения на продължаващите спорове. Министър Стоев акцентира, че в района на Западните Балкани дейностите на ОССЕ способстват доста за одобряване на европейските стандарти и полезности, като по този начин подкрепят страните в пътя им към европейска интеграция.



Изказвания направиха също държавният секретар на Съединени американски щати, външните министри на Русия, Украйна, Англия, Босна и Херцеговина, Норвегия и други Годишната министерска среща продължава през днешния ден с пленарни съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР