268 422 души от населението на област Пловдив работят. Това

...
268 422 души от населението на област Пловдив работят. Това
Коментари Харесай

Жителите на Пловдив са с най-ниска трудова миграция в съседни области

268 422 души от популацията на област Пловдив работят. Това е почти 42% от популацията на региона. Забележително е, че Пловдив има най-ниска трудова миграция от цялата страна. Местоработата на едвам един на 10 души се намира в друга област. Това демонстрират данните от Националното броене към септември 2021 г. 
Прочетете още
С други думи 8,9% (около 24 хиляди души) от работещото население на Пловдив и района пътува до други области, с цел да работи. За съпоставяне - над 77% от хората в област Перник работят в друга област, като най-често това е София.

Причината за този феномен, е че в региона на Пловдив има доста индустриални зони с огромни предприятия, които обезпечават хиляди работни места. Това на процедура не основава потребност на жителите на региона да търсят работно място в други области на страната. 

Учудващо, едвам към 9300 са хората, които работят " хоум офис ". Формата за отдалечена работа от вкъщи беше извънредно известна по време на пандемията, само че по всичко проличава, че множеството работодатели още веднъж провеждат активността си присъствено. И въпреки всичко над 10% от хората в София не престават да работят от у дома. Има и от ден на ден работещи, които упражняват активността си, както от вкъщи си, по този начин и от офис. Хибридните разновидности с няколко присъствени дни в офиса и няколко в дома са все по-популярен формат за работа на хора, чиято активност е обвързвана с работа на компютър. 

Още почти 10 000 души от Пловдив нямат закрепено работно място. Това са най-много строителни служащи, които през седмица сменят обекти, както и чиновници с сферата на превоза, складирането и доставките. 

Близо 60% от жителите на област Пловдив или към 160 хиляди души работят и живеят в едно и също обитаемо място. Пъруват отвън града или селото си, с цел да отидат на работа към 63 хиляди души. Едва 683 пък са показали, че работят отвън страната. 

На национално равнище се вижда, че над 40% от трудовите мигранти пътуват от селата към градовете. На второ място е пътуването сред градовете. 

Пловдив е и региона с едно от най-високите миграционни салда - разликата на хората, които всекидневно напущат региона и тези, които идват, с цел да работят в Пловдив. Най-голямо всекидневно повишаване на заетите се следи в област София (столица) - 57 752 души, следват областите Пловдив - 5378, Бургас - 3 404, и Варна - 2 977 заети лица. Почти във всички останали области трендът е негативен. 

Прави усещане, че данните за трудовата миграция вървят доста съразмерно с тези за пътуващите с просветителна цел. 

Така най-голям е относителният дял на учащите, които пътуват отвън границите на региона, в която живеят, в областите Перник (57.6%) и София област (53.7%). Най-нисък е този дял в областите Пловдив - 13.5%  и Велико Търново - 18.9% от пътуващите, с цел да учат в региона. 

Учащите в Пловдив са 80 000 души, като от тях у дома се образоват към 1900 души, 60 хиляди души учат и живеят в едно и също обитаемо място, 18 хиляди души орис в друго обитаемо място, а 361 са ученици в чужбина. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР