260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника

...
260 000 лева ще струва демонтажът на фигурите на Паметника
Коментари Харесай

Къде ще бъде преместен Паметникът на Съветската армия?

260 000 лв. ще коства демонтажът на фигурите на Паметника на Съветската войска. Това съобщи регионалният шеф на София Вяра Тодева пред Българска национална телевизия. Тази сума обаче не включва реставрацията на структурата. Веднага след приключването на демонтажа ще бъде предоставено проучване, с цел да стане ясно какъв брой ще коства реставрацията и да бъде оповестена социална поръчка за това. Колкото до това къде ще бъдат съхранявани, фигурите след нея - към момента е въпрос без явен отговор.



Музеят на изкуството от интервала на социализма е едно от вероятните места, на които след време може да се намират фигурите от Паметника на Съветската войска. Друг вид е те да бъдат преместени в държавен парцел, към момента обаче от регионалната администрация на София не показват тъкмо за кое място става въпрос. Колкото до положението на паметника, регионалният шеф Вяра Тодева акцентира, че от години монументът се разрушава окончателно, без някой да поеме отговорност за стопанисването му.

В Mузея на изкуството от интервала на социализма или в различен държавен парцел - това са двете варианти, пред които са изправени от регионалната администрация за предпазване на фигурите от Паметника на Съветската войска след тяхната реституция.

" В момента остават двата разновидността - единият е Музеят на социалистическото изкуство, където в действителност пространството е малко. И другият вид е имаме задоволително държавни парцели, които да предложим, при положение, че в действителност бъде взето решение, че това не е най-благоприятен вид ", сподели Вяра Тодева, регионален шеф на София.

Да стане част от експозицията на музея за паметника на този стадий има късмет. Дали обаче има задоволително място?

" В същинския скулпторен парк в действителност екстериорното пространство на музея, място за подобен величествен монумент няма ", сподели Николай Ущавалийски, завеждащ филиал " Музей на изкуството от интервала на социализма ".

Две тревни площи пред самата експозиция са местата, на които хипотетично може да бъде ситуиран паметникът.



" На тревата този тонаж от бронз и от гранит няма по какъв начин да се слагат. Така, че би трябвало да се отлее един сериозен и постоянен пиедестал, върху който да стъпи този монумент, да не забравяме, че тези фигури, когато са създавани от тези създатели, те са въображаеми в тази вероятност да бъдат следени изпод ", сподели още Николай Ущавалийски.

А поради тежестта на монумента преди да се стигне до възможното му слагане там, би трябвало да има и авансово проучване.

" Да се види какво има под този терен, тъй като там може да има някакви връзки, може да има ВиК, да има подпочвени води, което да докара до сесризона опасност от някаква повреда ", добави Николай Ущавалийски.

Но дотогава има дълъг път - ремонт, реституция, решение къде да бъде подложен. А до момента в който се стигне до реставрацията - над фигурите ще бди засилена защита.

" До тогава отиват на държавен парцел, който сме поели ангажимент да охраняваме с въоръжена и периметрова защита, защото направихме и оценка на паметника, той има своята забележителна стойност. В тази сметка влиза и постаментът, мисля, че над 20 млн., само че тъкмо какъв брой са фигурите и какъв брой е постаментът не мога да кажа ", разясни Вяра Тодева, регионален шеф на София.



Коментар имаше и от Министерството на културата, което е принципал на един от вероятните разновидности за предпазване - точно Музеят на изкуството от интервала на социализма.

" Ще слага въпроса те да намерят място, където да бъде експониран този монумент. Това може да направи министърът и ще го направи. Трябва да се откри решение на въпроса ", сподели Кръстьо Кръстев, министър на културата.

Кръстев е подготвен да бъде изслушан по тематиката за паметника на следващия ден в Народното събрание.

По тематиката работиха: Цанка Николова, Ирина Цонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР