250 милиона лева ще бъдат отделени за културата през следващата

...
250 милиона лева ще бъдат отделени за културата през следващата
Коментари Харесай

Банов: Задължителни безплатни антигенни тестове на влизане в кино и театър |

250 милиона лв. ще бъдат отделени за културата през идната година, съобщи през днешния ден министър Боил Банов в предаването " Култура БГ " по Българска национална телевизия. Увеличението е с 28 милиона лв.. Очакват се още 25 милиона лв. до края на годината.

Относно ограниченията, които ще се подхващат за културата у нас, министър Банов заяви нова такава: " Премиерът ми е упълномощил пробно и напълно гратис на всички културни събития в страната да се вършат тези антигенни проби , които бързо демонстрират съществуване на начало на заболяването или начално улавяне на заболяването с цел да има успокоение на хората, с цел да се усили по този метод и броят на тестваното население по натурален път, отново споделям, гратис! В момента създаваме механизма, по който това да се случи. "

На въпрос по кое време ще се случи това, Банов добави, че към този момент е сложена задачата от Борисов, а " когато министър председателят сложи задача, мърдане няма. "

Увеличението на приходите в културната сфера следващата година ще е 10%. Осигурени са над 6 300 000 лв. във фонд " Клтура ". 25% нарастване ще има бюджетът на Националната библиотека.

Очакваме идната седмица да мине новият закон за филмовата промишленост, който ще обезпечи до 25 млн. лева годишно, към този момент планувани в бюджета на страната отвън общия бюджет за просвета, добави Боил Банов.

Според министъра в този момент културните събития са най-сигурните от позиция на епидемиологичната конюнктура и са взети най-хубавите вероятни ограничения за сигурност. Той се ангажира и да прави инспекции на всички места в България.

" Заложили сме и съществени пари в дигитализацията на културното ни завещание ", съобщи още министърът на културата.

Банов засегна и противоречивия закон за радиото и малкия екран. Той съобщи, че персонално е изтеглил осем члена от закона, базирайки се на желанията на българските интелектуалци за мандатността в държавните медии.

" Чудя се дали всички диалози, които повеждам в министерството, да не стартира да ги качвам онлайн ", съобщи той във връзка полемиките за Закона за радиото и малкия екран.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР