25-процентните мита на САЩ може да увеличат цените на европейските

...
25-процентните мита на САЩ може да увеличат цените на европейските
Коментари Харесай

Германските коли поскъпват с 10 000 евро заради митата на САЩ

25-процентните мита на Съединени американски щати може да усилят цените на европейските коли с 10 000 евро или 11 688 $, предизвестяват от Европейския съюз (ЕС). Най-засегнати от новите цени ще бъдат Porshe и Audi, защото нито една марка на Volkswagen няма произвеждане в Щатите.

В същото време Китай усили до 40% митата върху създадени в Съединени американски щати коли, а понижи тези за останалите вносни возила от 25 на 15%. Това е добра вест за производители, като Mercedes и BMW, които доставят към една трета на техният най-съществен пазар сега.

По-ниските цени в Китай ще поддържат и други производители на първокласни коли, като Porsche, показват в своя обява от Bloomberg.

Политиката на Пекин обаче има и друга страна - влезлите в действие от петък китайски мита против Съединени американски щати може да обиден бизнеса на BMW и Daimler, като огромна част от техния импорт в азиатската страна идва от заводите им в Щатите.

Погледнато в по-глобален мащаб немската автомобилна промишленост, която е най-големият експортьор на коли в света, към този момент би трябвало да се бори на няколко фронта - с изключение на основна жертва на зараждащата се комерсиална война, тя е притисната и от повишеното търсене на електрически коли.

В същото време производителите на електрически автомобили в Китай набират все по-голяма скорост и се трансформират в сериозен съперник на немските марки.

" Отварянето на втори фронт прави бизнесът на немските компании доста сложен и това подтиска маржовете им ", счита Петер Фус, който е сътрудник в консултантската EY. " Има огромен напън върху новаторските хрумвания поради напрежението те да не бъдат изпреварени от някой съперник в тази посока ", изяснява той.

Нещо повече - автомобилните производители нямат задоволително време да отговорят на променените условия на пазара в къс период. Това е и повода някои от тях, като Daimler, да предупредят за предстоящ спад в облагата им.

В допълнение " Брекзит " съставлява още един огромен риск за промишлеността, като Англия е вторият по величина пазар на коли в Европа.

" Ние още веднъж и още веднъж доказахме, че можем да излезем по-силни от неподходящи условия на пазара. Автомобилната промишленост в Германия е в положение непрестанно да се трансформира ", успокоява от своя страна основният изпълнителен шеф на BMW Хералд Крюгер в отговор на въпроси на Bloomberg.

И въпреки всичко занапред следва да се види дали те ще съумеят да намерят излаз и този път, като се оправят с борбите на другите фронтове. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР