24% е инфлацията при храните, обяви по БНТ Владимир Иванов,

...
24% е инфлацията при храните, обяви по БНТ Владимир Иванов,
Коментари Харесай

24% e инфлацията при храните, махането на ДДС няма да понижи цената на хляба

24% е инфлацията при храните, разгласи по Българска национална телевизия Владимир Иванов, началник на държавната комисия по тържищата и борсите. Според него има задържане от 30 дни на цените на потребителската кошница. " Спекуланяма, има хора, които нарушават законодателството и по този начин имат конкурентно преимущество ", добави той. Където има деформиране на пазара, страната би трябвало да се намеси, добави Иванов.

В цените търговците калкулират и риска, добави шефът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. " Работодателите желаеха да сключат дълготрайно контракти за ток, само че към този момент им се отхвърля. При ограниченията отсъства фокус, вършат се на едро. Премахването на Данък добавена стойност на хляба и то и на този самун, който е 20 лв. за слайс - отсъства фокус ", бе безапелационен той.

Според Владимир Иванов при ограничавания на цените ще има проблеми - неналичието на задоволително хора за надзор е един от тях. " Търговските вериги работят макар политиците ", добави Димитър Манолов.

В момента има неефетивен пазар на ток в Европа, сподели шефът на ДКБТ Владимир Иванов. Заради това би трябвало да има ограничения. И да се отнеме свръхпечалбата.

" Пазар на ток не съществува. Производителите са лимитирани. Има и паразитни участници, които би трябвало да бъдат отстранени. Например търговците на ток. Произвеждаме ток на естествени цени, какво ни пречи да го продаваме на тях? А този спор не е почнал. Работодателите се пробваха и до средата не стигнаха ", добави президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов.

Според Владимир Иванов махането на Данък добавена стойност на хляба няма да помогне дълготрайно.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР