24 500 прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин в

...
24 500 прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин в
Коментари Харесай

Унищожават всичките 24 500 прасета от свинефермата с африканска чума

24 500 свине ще бъдат умъртвени по човечен метод в индустриална плантация в шуменското село Никола Козлево, оповестява Българска национална телевизия. Вчера Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи болестта африканска чума по свинете. Фермата към този момент е сложена под карантина. Това стана ясно от изключителното съвещание на регионалната епизоотична комисия.

Огнището на болестта е установено на 2 януари. Ветеринарният доктор на фермата е уведомил ветеринарните управляващи за подозренията си, че има болни от африканска чума животни. Веднага са взети проби, които са изследвани в лаборатория и през вчерашния ден в късния следобяд е доказана болестта.

„ Не можем да използван ограничения да отделим инфектираните от болните свине, тъй като инфекцията по този начин е проникнала в обекта, че нямаме опция да го създадем. Също ние и нямаме право да го вършим, според нормативните документи, само че госпожа Танева ми сподели " дайте колкото можем да щадим отглеждането на животни, тъй като страната понесе големи загуби ", изясни шефът на БАБХ Проф. Паскал Желязков.

Във фермата към този момент са приложени всички вероятни ветеринарни ограничения - стерилизация на пространствата, ограничение на придвижването и две санитарни зони към фермата. Преди 10 години в региона е имало заболяване на трихинелоза, което може да е било първопричината за навлизане най-вероятно. Щетите за притежателите на фермата се показват на най-малко 10 млн. лв..

„ Не бих си разрешил да разясня каквото и да било във връзка с това по какъв начин е проникнала заболяването. Ще обследваме, ще беседваме с тяхна помощ и с спомагателни консултанти “, сподели Проф. Георги Георгиев, шеф на Център за оценка на риска.

ОТ БАБХ молят да се съблюдават всички санитарни ограничения. При всяко подозрение да се осведомят ветеринарните управляващи. Във фермите в Шуменско се отглеждат 65 000 свине. Индустриалното свинепроизводство е концентрирано в Североизточна България.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР