220 хил. пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на

...
220 хил. пълнолетни българи декларират, че са ставали жертва на
Коментари Харесай

Кошмарни данни: 220 хиляди българи ограбени за 1 година, хората масово се страхуват от крадци и цигани

220 хиляди пълнолетни българи заявяват, че са ставали жертва на обир или друго закононарушение в последната една година.

62% от хората пък биха се обърнали при проблем, обвързван с персоналната сигурност, към полицията, а близо 20% - към родственици.

29 на 100 от българите не се усещат сигурни в домовете си.Това демонстрират данни от национално представително изследване на Изследователски център " Тренд " за настройките на българите към персоналната им сигурност.

Във връзка с убийството на крадеца Жоро Джевизов-Плъха, който беше убит от доктор Иван Димитров в Пловдив социологът Евелина Славкова уточни пред Bulgaria ON AIR, че на процедура митингите в града, предизвикани от ареста на лекаря, не са били изненада за никого.

" Хората излязоха на улицата, тъй като ареста на доктор Димитров и първичната информация, която беше дадена за случая, беше знак на това, че не можеш самичък да се защитаваш в личния си дом, в случай че някой те нападне ", изясни социологът.

" Когато нямаш доверие към институциите или то е намалено, е напълно обикновено обществото да реагира по този метод ", сподели още Славкова.

Проучване на " Тренд " от своя страна демонстрира, че всеки пети българин е подготвен самичък да се пази даже и с принуждение.

Помощ от полицията са склонни да търсят повече жителите на дребни селища в съпоставяне със София.

Общо 78 на 100 настояват, че в България човек не може да се разхожда на всички места и по-всяко време, без да се опасява от закононарушение.

Високи са дяловете на оповестили, че изпитват боязън от крадци (78%), хора от ромски генезис (64%), хулигани (69%).

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР