21 години след убийството на една от най-важните фигури на

...
21 години след убийството на една от най-важните фигури на
Коментари Харесай

21 години след разстрела: Какво се случва сега със семейството на Андрей Луканов?

21 години след убийството на една от най-важните фигури на българския преход - някогашният министър председател Андрей Луканов, фамилията му тъне в забвение и е на ръба на нищетата, написа " Телеграф ", като се базира на близки на Луканов.

Обидени от отношението на страната към случая " Луканов ", от неналичието на наказани виновници за гибелта му през днешния ден роднините на някогашния министър председател избират да странят от светския звук и суетност, отдавайки се на ежедневната битка за оцеляване. Останали без всякаква вяра, че ще доживеят да видят убийците осъдени. И по този начин към този момент 21 години от черния 2 октомври 1996 година, когато 4 патрона застигат някогашния министър председател пред дома му на столичната улица " Латинка " 15.

Три от патроните попадат в гърба му, а един в дясното слепоочие. Изстрелите проехтели в 9 ч сутринта. Преди това Луканов излязъл от вкъщи си и се качил в автомобила си " Пежо ", паркиран на метри от входа. Качил се в колата, само че се сетил, че е не запомнил нещо и се върнал, стигнал до домофона, звъннал на жена си Лилия и когато тя дала отговор, той лежал безжизнен на земята в локва кръв. Първоначално единствено една стара жена оповестява, че в близост се е навъртал клошар. После се оказва, че други хора са видели мъж с нахлупен над очите каскет и вехти облекла, само че обут в нови маратонки. Часове след убийството облеклата на клошаря били открити захвърлени във входа на близка кооперация, скрити зад нагревател.

Пистолетът е 9-мм Макаров ссъ заглушител. Става ясно, че със същото оръжие е погубен и Сергей Шанни напролет на същата година. Разследващите стигат до двама украинци, само че след разпити те са пуснати. Родните управляващи задържали обаче техен съгражданин - Алексей Кичатов, който живеел у нас. Следват и светкавични арести на още няколко души - шефа на Колонел Ангел Василев, водача му Юрий Ленев, племенник на Василев Георги Георгиев-Гопето и Александър Русов, апетитен за физическия палач на Луканов.

Кичатов и Русов сякаш вършат цялостни признания, само че по време на процеса излиза наяве, че те са изтръгнати с безчовечен изтезания. Това минира делото, само че в края на ноември 2003 година са наказани петима, като Василев е апетитен за гарант и е наказан на пожизнен затвор. Три години по-късно апелативният съд анулира доживотните присъди и оправдава петимата напълно. През 2007 година Върховен касационен съд удостоверява напълно решението на САС.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР