21 018 положителни теста за коронавирус има в София от

...
21 018 положителни теста за коронавирус има в София от
Коментари Харесай

Директорът на РЗИ София смята, че заразата с коронавируса сега върви по-зле от есента

21 018 позитивни теста за ковид има в София от началото на годината до момента, като от тях 9730 са излезли позитивни за последните 15 дни. Починалите до момента в София с диагноза ковид са 385 от началото на годината, а в последните 15 дни – 97. Медиците, които сега са заболели – общо 518 от началото на годината в София, 163 в последния половин месец. 2997 са контактни в детските градини, над 4130 са контактните лица в учебните заведения. Това резюме направи шефът на РЗИ София доктор Данчо Пенчев, с което изясни за какво се постанова затваряне на детски градини, учебни заведения, търговски центрове, заведения, фитнеси, прекъсване на културните мероприятия, всевъзможни извънкласни действия. Предложението на РЗИ е за затваряне за 14 дни, като се почне от 20 март (събота).
Пенчев уточни, че ограниченията се оферират на база епидемиологични изследвания и диалози с пациенти. Пред Българска национална телевизия той сподели, че поради придвижването на болестта от януари насам е трябвало да има отваряне, само че може би трябвало да има още премисляне.
Изправени сме пред обстановката от края на октомври – началото на ноември, 2020 година, само че в този момент нещата вървят малко по-бързо, предизвести Пенчев. " Трябва доста деликатно да подходим към разбора, който вършим и да предложим съответните ограничения ", сподели шефът на РЗИ София.
Натискът към лечебните заведения в София е доста сериозен. 4057 са леглата, 357 са за интензивно лекуване, стана ясно от думите на Пенчев.
На въпрос дали бизнес ползите и икономическият напън ще повлияят на решението дали да се затваря и в този момент, Пенчев не отговори непосредствено. Той не се ангажира и с съответни цифри, при които ще би трябвало да се наложи и вечерен час. Лекарят изрично отхвърли връщане на КПП-та, тъй като опитът посочил, че няма резултат от тях.
" Имаме голямото предпочитание с вълшебна пръчка да спрем разпространяването на вируса, само че той намира метод ", сподели още шефът на РЗИ.
 Кантарджиев загатна за народен локдаун, за имунизацията на AstraZeneca още няма доказателства за проблеми Кантарджиев загатна за народен локдаун, за имунизацията на AstraZeneca още няма доказателства за проблеми
В четвъртък (18 март), здравният министър ще каже ще има ли народен локдаун. По места шефът на РЗИ предлага ограниченията и ги съглас...
Според него, зелените коридори за извършване на покупки за хората над 65 години ще останат. Той не счита, че възрастните не се преценяват и в действителност вървят по магазините когато и да е, когато им е комфортно.
Пенчев сподели и, че в случай че си имунизиран, не си заразоносител, въпреки че има доста малко случаи с положителни PCR проби, само че всички са асимптоматични.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР