2024 г. ше бъде ключова за това дали Китай ;е

...
2024 г. ше бъде ключова за това дали Китай ;е
Коментари Харесай

Китай се изправя пред решаващи изпитания в амбицията си да детронира САЩ като световния хегемон

2024 година ше бъде основна за това дали Китай ;е кязее се изправя пред решаващи провокации през 2024 година

Перспективите пред Китай за 2024 г наподобяват несигурни. Отминаващата година стартира без блокиране на обществения живот поради ковид и приключи без особени очаквания за устойчиво възобновяване на втората по величина стопанска система в света.

Войните в Газа и Украйна също обтегнаха връзките на Пекин със Запада. Срещата на Си Дзинпин и Джо Байдън даде начало на последователно разведряване на връзките сред двете международни сили, само че и подчертава на внезапното разделяне сред тях по редица въпроси.

За да се опълчи на доминирания от Съединени американски щати международен ред, Китай прокара различни визии за световна сигурност и развиване, които зависят отчасти и от възобновяване на личната стопанска система.
Годината стартира с оптимистична нотка, а в този момент в края на годината, хората се тормозят от ден на ден какво ще им донесе идната година. През юли китайското управление осъзна, че стопанската система изпитва по-сериозни проблеми, в сравнение с то очакваше. Така започнаха да се наливат повече пари в стопанската система. Но ограниченията се смятаха за краткотрайни.
Ван Ксянуей – специалист по Китай

Свързаните с пандемията от COVID-19 ограничавания завършиха, само че Китай към момента е изправен пред дълготрайни фундаментални провокации: намаляваща раждаемост, застаряващо население, закъснение на стопанската система.

Индия изпревари Китай като най-многолюдна страна в света през април, а съперничеството със Съединени американски щати в областта на технологиите се ускори.
От вероятността на бъдещето по какъв начин светът ще се оправи с Китай като възходяща мощ, до момента в който страната търси метод да се интегрира със света, това ще бъде двупосочен тест – както за мъдростта на китайските водачи, по този начин и за мъдростта на западните водачи.
Ши Шуси – анализатор

Все отново срещата сред Си Дзинпин и Джо Байдън през ноември в Сан Франциско в границите на срещата на АТИС даде късмет на разговора макар разликите.

Но конфликтите сред китайски и филипински кораби в Южнокитайско море провокираха съществено напрежение, което даже може да въвлече САШ в спор с непредвидими последствия.

Анализатори считат, че държавното управление ще реализира задачата си за напредък на Брутният вътрешен продукт от 5% тази година, само че чакат закъснение през 2024-а.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР