2023 г. се превърна в най-смъртоносната за мигрантите през последното

...
2023 г. се превърна в най-смъртоносната за мигрантите през последното
Коментари Харесай

ООН: 2023 г. се превърна в най-смъртоносната за мигрантите през последното десетилетие

2023 година се трансформира в най-смъртоносната за мигрантите през последното десетилетие. През 2023 година 8 565 мигранти са починали по пътя си към по-добър живот, което я прави най-смъртоносната година от 2014 година насам.

Организацията на обединените народи съобщи, че предходната година е била най-смъртоносната година за мигранти от 2014 година насам, с минимум 8 565 души, убити по миграционните направления по света.

Броят на смъртните случаи през 2023 година съставлява трагично нарастване от 20 % спрямо 2022 година, което акцентира незабавната нужда от дейности за попречване на по-нататъшна загуба на живот, се споделя в отчет на Международната организация по миграция (МОМ), оповестен в сряда.

„ Тези ужасяващи числа, събрани от плана за изчезнали мигранти, също припомнят, че би трябвало да се ангажираме още веднъж с по-решителни дейности, които могат да подсигуряват безвредна миграция за всички, тъй че след 10 години хората да не би трябвало да рискуват живота си в търсене на по-добър шанс, “ сподели заместник-генералният шеф на МОМ Угочи Даниелс.

Както беше маркирано, предходната година броят на умрелите надвиши предходния връх от 2016 година – 8084 души.

МОМ сподели, че неналичието на безвредни, контролирани направления принуждава хиляди хора да пътуват по рискови миграционни направления.

Най-опасният маршрут за мигрантите остава Средиземно море, където минимум 3129 души починаха през 2023 година, до момента в който мигранти се опитваха да стигнат до европейските крайбрежия от Северна Африка. Това е най-големият брой смъртни случаи по този маршрут от 2017 година

Както заяви Ukrinform, в края на февруари осем незаконни мигранти се удавиха вследствие на повреда на лек транспортен съд покрай крайбрежията на Мароко. Загиналите се пробваха да пресекат Гибралтарския пролив и да стигнат до крайбрежията на Испания, само че заради сложни метеорологични условия корабът им потъна покрай североизточната провинция Надор, Мароко.

Източник – The Washington Times /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР