2022 г. бе изпълнена с небесни зрелища – през юни

...
2022 г. бе изпълнена с небесни зрелища – през юни
Коментари Харесай

Рядкото „кърваво“ лунно затъмнение във вторник ще се повтори чак през 2025 г.!

2022 година бе изпълнена с небесни зрелища – през юни станахме очевидци на рядка класификация на пет планети, а през май – на цялостно лунно затъмнение.

Всичко хубаво обаче си има край. На 8 ноември ни чака последното цялостно лунно затъмнение за идващите 3 години.

Въпреки че ще трае час и 25 минути, то, уви, няма да бъде очевидно от България.

За благополучие обаче ще можем да го следим онлайн в интернет.

Защо Луната е алена?

Кървавата Луна звучи като нещо, излязло от готически хорър филм. Всъщност обаче е напълно действителна, само че единствената ѝ връзка с кръвта е нейният цвят.

Кървавата Луна настава само по време на цялостно лунно затъмнение и е вследствие от същото нещо, което ни поддържа живи – земната атмосфера.

Луната се оцветява в алено по същите аргументи, заради които и залезите и изгревите. Слънчевата се филтрира през земната атмосфера и се разпръсква. Синята се разпръсква по-малко от алената. Ето за какво небето наподобява синьо денем, само че когато Слънцето приближи хоризонта, то придобива алени оттенъци.

Всичко това оказва един чудноват резултат. Въпреки че атмосферата на Земята е дребна в съпоставяне със самата планета, земната сянка се облива от част от тази разпръсната светлина и стартира да наподобява алена. По време на цялостно лунно затъмнение Луната прекосява земната сянка и един път щом бъде засенчена напълно от нашата планета, стартира да наподобява кървавочервена.

Спектакълът в действителност е приказен – човек следи по какъв начин Луната става все по-тъмна и по-тъмна и във финалния миг се облива в тъмночервен цвят. За разлика от слънчевите затъмнения, които траят единствено няколко минути и се следят само от дребни райони на планетата, лунните са забележими от всеки в съответната нощ и могат да продължат до два часа.

Следващото цялостно лунно затъмнение

След тазседмичното, идващото цялостно лунно затъмнение се чака чак на 13-14 март 2025 година (датата варира според от местоположението ви).

Живото предаване, което можете да наблюдавате посредством линка по-долу, започва на 8 ноември в 11:30 ч.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР