2017 г. е много трудна година за запазване на програмата

...
2017 г. е много трудна година за запазване на програмата
Коментари Харесай

Под 40% от парите по оперативната програма за наука договорени

2017 година е доста сложна година за опазване на програмата " Наука и обучение за образован напредък 2014 - 2020 година ".

Това съобщи заместник-министърът на образованието Иван Димов на осведомително събитие за програмата за просвета и образован напредък, което се организира в София.

Това е първата оперативна стратегия, посредством която се дава помощ за науката ни.

До края на януари 2018 година се чака да завърши оценката на две предпочитани оси и да стартира подписване на договорите, по думите на Димов.

180 милиона лв. ще се разпределят следващата година по оперативната стратегия. 1,5% от Брутният вътрешен продукт да се влага в просвета, пожелава си Иван Димов. Амбиция е и делът на прибързано напусналите учебно заведение да падне до 11%.

Изпълнителният шеф на ИА " Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " Кирил Гератлиев акцентира на собствен ред, че програмата разполага с над милиард лв. запас.

Обявените процедури са на цената над 800 милиона лв.. 292 милиона лв. са подписаните контракти.

Реално изплатените средства са 120 милиона лв.. Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък 2014 - 2020 година " вписва своята логичност в две съществени задания: да бъде измежду основните принадлежности за реализиране на задачите, признати от България в рамките на Стратегията за образован, резистентен и приобщаващ напредък (Стратегията " Европа 2020 " ) и да служи като ефикасно средство за използване на политики по доближаване, според дневния ред на национално и общностно ниво.

Основните цели на Оперативна програма НОИР, в подтекста на тактиката " Европа 2020 " са повишение на вложенията за просвета и научни проучвания до 1,5% от Брутният вътрешен продукт, понижаване на % на прибързано напусналите учебно заведение до под 11%, увеличение на % на приключилите висше обучение до 36% от хората сред 30 и 34 годишна възраст.

Програмата е единствената за идващия програмен интервал, която е с мултифондово финансиране от Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд. Първата от трите съществени предпочитани оси на програмата - " Научни проучвания и софтуерно развиване " има бюджет от близо 560 млн. лева средства от Европейския фонд за районно развиване. Сред целите, които са заложени тук, е повишението на качеството на научните проучвания и развиването на нововъведенията.

Националната цел е да се реализира резистентен напредък на България, а той изисква целенасочени вложения в предпочитани за страната научни посоки, квалифицирани откриватели и изобретатели и атрактивна научна среда.

Втората съществена предпочитана ос - " Образование и учене през целия живот ", е с бюджет от близо 504,6 млн. лева средствата са от Европейския обществен фонд. Тя е обвързвана с другата водеща цел на новата оперативна стратегия - да се усъвършенства достъпа до висше обучение и да се усили делът на приключилите висше обучение сред 30-34 годишните до 36%. Предвиждат се тласъци за обосноваване на младежите да завършат висше обучение (стипендии, студентско кредитиране), като изключително внимание ще бъде отделено на студентите със специфични достижения в науката, инженерно-техническите действия, нововъведенията и предприемачеството, изкуството, културата и спорта (на конкурсен принцип).

Третата съществена предпочитана ос - " Образователна среда за интензивно обществено приобщаване ", ще влага посредством Европейския обществен фонд общо 252 млн. лева за интензивно приобщаване и за социално-икономическа интеграция. По тази предпочитана ос се цели създаване на просветителна среда, насърчаваща разгръщането на капацитета на всяко дете и възпитаник за личностно развиване, както и сполучлива реализация и социализация. Тя залага и на ефикасната интеграция в просветителната система на деца, възпитаници и младежи от етническите малцинства и от други уязвими групи. Със средствата от тази ос се цели по-високо качество и по-добър достъп до обучение посредством основаване на подкрепяща среда за обучение на деца и възпитаници със специфични просветителни потребности.

Както сподели Гератлиев от следващата година ще има ежемесечни срещи, с цел да се ускори контролът по осъществяване на програмата. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР