20% увеличение на заплатите и реформа в МВР, която да

...
20% увеличение на заплатите и реформа в МВР, която да
Коментари Харесай

Реформа в МВР и по-високи заплати поискаха на протест във Варна полицаи и пожарникари

20% нарастване на заплатите и промяна в Министерство на вътрешните работи, която да не е " на парче ", желаеха на митинг във Варна нощес работещите в системата пожарникари и служители на реда, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" В предходния бюджет бяха увеличени заплатите в някои институции с 30% поради работата им на първа линия. Тогава Министерство на вътрешните работи получи единствено 15% и се получи дисбаланс, който желаеме да изравним. Второто искане е да се организира една действителна промяна в Министерство на вътрешните работи като първата точка от потребността от разбор, който да се извърши от специалисти, синдикални организации, даже от гражданско общество “, съобщи нощес Красимир Костов, Член на УС на СФСМВР.

Той добави, че представители на синдикалната федерация на чиновници на Министерство на вътрешните работи са имали през вчерашния ден среща с министър-председателя Кирил Петков, на която е станало ясно, че изявлението на говорителя на държавното управление Лена Бориславова е неразбирателство.

" На срещата министър председателят удостовери, че е станала неточност с информацията за платени провокатори на митинга, само че Министерски съвет би трябвало да излезе с прессъобщение, с цел да се опровергае “, добави още Костов.

Припомняме какво показа за медията ни и Ивайло Янчев, ръководител на Синдикално сдружение 32 към Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи и настоящ пожарникар във Варна.

" Беше дадено от съдружните сътрудници, че ще бъде направен 6-месечен разбор, дружно със синдикатите и тогава ще има структурни промени. Същевременно, изненадващо за нас, взеха решение да вършат промени, при които да вадят пожарната от Министерство на вътрешните работи, разяснява за медията ни 

Стана ясно, че новоназначен пожарникар получава 1100 лева съществена заплата, като с добавките може да доближи до 1250 лева. 

" Това е чиновник, подготвян в академията на Министерство на вътрешните работи, който би трябвало да избавя животи и рискува своя живот. За следващ път се доближаваме до минималната работна заплата за страната. От дълги години настояваме също за пожарната да се усилят хората на терен, специфичен закон, който да обърне пирамидата и да са повече настоящите пожарникари. Искаме закон, който да понижи администрацията и да е закон, който да не може да бъде ремонтиран от държавно управление. Искаме да има съответни цели за осъществяване, по-добро застраховане с техника и персонални защитни средства. От това има потребност пожарната все още. До този миг няма нищо, което да е взето като градивно решение в интерес на чиновниците в Министерство на вътрешните работи ", сподели още Ивайло Янчев. 

По информация на синдикалния водач, в България работещи в структурата на дирекция " Противопожарна сигурност и отбрана на популацията " са окол

о 8600 индивида. Хората, които правят директната пожарогасителна и избавителна активност действително са към 4000. Останалите чиновници не правят избавителна активност. 

" Главната дирекция се изпълни със чиновници, отдели и браншове, които нямат директно присъединяване в избавителна активност на терен. От доста време задаваме въпроса какво тъкмо вършат тези хора. В същото време градовете се усилват, индустрията се усилва, а хора на терен, които да ги обслужват стават все по-малко.

За информация, към 80-те години, Групово дело " Пожарна сигурност " в София е наброявала администрация от 40 души, през днешния ден броят им е сред 400 и 500 души служители.

Освен това от доста години желаеме класификатор на длъжностите, тъй като изпадаме в парадокс началник на екип да получава сред 15-20 лв. повече от редовия пожарникар или служител на реда. Според класификатора всяка служба съгласно уговорките и отговорността би трябвало да има съответно възнаграждение ", добави още Ивайло Янчев.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР