20 март е преломен момент за Кристина Благоева, която беше

...
20 март е преломен момент за Кристина Благоева, която беше
Коментари Харесай

Убитата Кристина на 20 март: Казах му, че се разделяме! Утре ще замина и ще се скрия

20 март е повратен миг за Кристина Благоева, която беше убита от Калоян Каймакчийски. Тогава тя излиза от хватката на “вината ” за държанието на индивида до нея и взема решение да постави безапелационен завършек на връзките им. Чува се с него по телефона и му декларира, че завършват. Мисли няколко дни преди да го направи, само че се стимулира след последния огромен скандал посред им, който става на 8 март.
Причината е, че е излязла с приятелки да чества без неговото позволение. Бил толкоз сърдит, че я заплашил: “Това ще е последният ти 8 март! ”. Държал да знае всяко нещо, което тя прави, както и всяко място, на което върви, написа 24 часа.
“Казах му, че се разделяме! Още на идващия ден ще отпътува и ще се скрия ”, обяснила тя пред психолога, който се среща с нея във Фондация “Асоциация Анимус ”.
Била мощно уплашена за живота си. Имала възприятието, че някой непрекъснато я следи. След убийството й ще стане ясно, че Калоян в действителност го е правел.
Защо обаче Кристина не е избягала в деня, в който споделила, че ще го направи?
“Може би е желала да си уреди документи – да бъде трансферирана да работи на друго място, желала е да си приготви нещата и да се погрижи най-добре за детето си ”, поясняват хората, които са общували с нея през последните седмици. Пред тях тя споделяла къде тъкмо желае скрито да се реалокира – мястото, което е избрала.
Представител на Фондация “Асоциация Анимус ” твърди, че “да се скрие ”, е било единственото нещо, което Благоева желаела да направи, нищо друго. Спомнят си, че била въодушевена от обстоятелството, че най-сетне се разделя с него.
“Съветвана е да се обърне към полицията, препоръчано й е да бъде настанена в спешен център, имала е и “план за сигурност ” с ясни стъпки всеки ден – да не се движи сама – описват пред медията ни от НПО-то. – Всичко от позиция на сигурността й сме го изговорили с нея. Но от всяка жена зависи кое ще утвърди и кое не. Тя е умна и преценя сама. Нейният проект е бил друг. Възнамерявала е да се скрие доста по-рано от датата на изгубването й, само че по някакви аргументи не е съумяла да го направи. За страдание, и в деня, избран за изгубването й, 3 април, в действителност е била сама в колата. Трябвало е да се движи с някого, само че тъкмо в този ден не е била с човек, който да я пази. ”
До какви заключения стига психологът, който се вижда персонално с Кристина?
Той определил случая й като “високорисков ”. Критериите са били покрити – страхът на дамата, счита ли тя, че може да бъде убита, заканите, имал ли е престъпни прояви преди този момент насилникът и какви са били те. Агресирал ли е и различен път. Наличието на оръжие също било фактор.
“Въпреки че я е заплашвал да я нарани, тя не е знаела, че той разполага с непознат револвер ”, споделят познати на дамата.
В случая на Благоева по-голямата част от индикаторите за риск от насилствена гибел били изпълнени.
“Нашият съветник й е повярвал ”, споделя представител на “Анимус ”.
Възприемала ли се е като отговорна за държанието му, каквото възприятие се постанова на всяка жертва на домашно принуждение?
“На нея също е прилагана тактичност от причинителя, с цел да се усеща отговорна и да бъде държана според – изяснява експерт от организацията. – В момента, в който е поискала да завърши изрично връзките си с него, е схванала, че не тя е отговорна за това поведение. Осъзнала е, че не може по този начин да продължава и че не заслужава този тормоз, който й е налаган непрекъснато и неоснователно. Тя даже не е знаела, че във времето, когато Калоян я следи и притиска, той е живеел без брак с друга жена. Кристина е била доста прочувствена. Оказван е напън върху нейния живот, върху самочувствието й, както и върху метода, по който се възприема. Върху жертвите на психически тормоз има съществени провали според от това какъв брой време са били с насилника – дали са няколко месеца, или няколко години. Тя не е живяла с него, само че той й е оказвал необикновен душевен тормоз. Колегата, който оцени случая й, беше впечатлен от мощното й прочувствено положение и проявлението на страха, който е натрупала в себе си. ”
Кристина обаче не съумява да се измъкне..
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР