20 257 058 лева са необходими за коледните премии на

...
20 257 058 лева са необходими за коледните премии на
Коментари Харесай

Коледен подарък от 20 млн. лева за прокурори и съдии, специализираните вземат най-много

20 257 058 лв. са нужни за коледните награди на магистратите и чиновниците, заяви Lex.bg. Размерът им се пресмята на база една и половина съществена заплата плюс сан. За профилираните съдии и прокурори обаче са планувани по до три заплати плюс сан.
Решението бе взето на днешното съвещание на Пленума на който обезпечи пари за спомагателните трудови хонорари.
От нужните 20 257 058 лева 6 300 043 лева са от неразпределения размер по параграфа за заплати в правосъдния бюджет, а останалите 13 957 012 лева - от бюджета на Висш съдебен съвет и от перата за прехрана и за придобиване на дълготрайни материални активи.
Тези коледни награди ще се отпускат съгласно критериите в разпоредбите за погашение на спомагателни трудови хонорари, реши още Висш съдебен съвет. Така ще би трябвало да съобрази критериите в разпоредбите при разпределяне на бонусите. Според тях ДТВ не се изплащат при влезнала в действие присъда, с която е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за съзнателно закононарушение и при дефинитивно решение за налагане на дисциплинарно наказване.
Другите условия са: при покачване на обвиняване за осъществено съзнателно закононарушение от общ темперамент до привършване на делото; при приемане на оценка „ приемлива “ на последната атестация; при висящо дисциплинарно произвеждане до приключването му и при подаване на оставка при формирана дисциплинарка с предложение за налагане на наказване „ освобождение от служба “.
В първия си отчет за в страните от Европейския съюз в частта за България Европейската комисия насочи серия от рекомендации. Една от тях беше обвързвана с критериите за в допълнение възнаграждение на съдиите и прокурорите, за които Европейска комисия откри, че са проблематични, тъй като основават риск от нежелано въздействие върху магистратите. Препоръката беше за по-ясни и справедливи критерии за установяване на наградите, като и да се ограничи ролята на административните ръководителите в този развой, напомня Lex.bg.
В тази връзка, която по този начин да промени разпоредбите, че да се лимитират пълномощията на административните ръководители при определянето на спомагателни трудови хонорари на магистрати, като в същото време се разпишат ясни, справедливи и транспарантни критерии за разпределяне на награди. Работната група би трябвало да е подготвена с предложенията си до 20 ноември. Дали те ще бъдат признати и тазгодишните награди ще се раздават по нови правила, ще стане ясно след тази дата.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР