2,9 млн. евро отпуска Европейският съюз за овладяване на африканската

...
2,9 млн. евро отпуска Европейският съюз за овладяване на африканската
Коментари Харесай

ЕС отпуска 2,9 млн. евро за овладяване на африканската чума у нас

2,9 млн. евро отпуска Европейският съюз за преодоляване на африканската чума, която засегна свиневъдството в България. 

" Изпратили сме голям брой екипи, освен тази година, а от 2016 година ", разяснява пред Българска национална телевизия Витянис Андрюкайтис - европейският комисар по опазване на здравето и сигурност на храните.

" Проблемът към този момент става районен. Вирусът е бърз и гибелен. Засега ние не притежаваме ваксина или други ограничения за неговото отнасяне, с изключение на евтаназия на инфектираните животни. Затова би трябвало България да вземе превантивните ограничения, за които се споразумяхм, а също по този начин да провежда осведомителна акция. Не става въпрос за персонални ползи и политически игри. Всички към този момент носим отговорност ", сподели той.

По думите му хората би трябвало да схванат, че в този момент е времето да се обединим в битката с африканската чума, тъй като следствията ще са пагубни. " Ние се споразумяхме за даването на финансова помощ, също по този начин разгледахме и благоприятни условия да предоставим обезщетения за 75% от ликвидираните животни ", уточни Андрюкайтис.

Той разяснява, че евтаназията е безусловно нужна. " Разбирам, че на хората им е мъчно, поради прочувствена обвързаност или боязън от загуба на поминaка си. Но би трябвало да изпратим ясно известие - тази болест може да се трансформира в злополучие и в случай че хората, притежаващи нужната власт не я употребяват дейно, това злополучие има капацитета да унищожи един от основните браншове в България. Ние също сме длъжни да не допуснем разпространяване на болестта в Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция ", акцентира той. 

Регистрираните частни стопани, които отглеждат свине, ще бъдат обезщетени до месец след унищожаването им, съобщи още в Сутрешния блок на Българска национална телевизия зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.

Първите получени от Европейски Съюз средства в размер на съвсем 3 млн. евро ще бъдат дадени за отплата на първите индустриални ферми, които бяха унищожени поради вируса. България обаче ще изиска още средства от Брюксел. Той заяви, че през октомври инспекция на Европейската комисия ще дойде в България, с цел да оцени осъществяването на ограниченията, подхванати от българските управляващи.

Иванов обаче уточни, че мнозина стопани не са записали животните си заради неведение или пренебрегвайки законовите условия.

Обсъжда се финансово подкрепяне на тези стопани, с цел да се подкрепи почистването на техните дворове.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР