2/3 от държавите в Европа все още изискват зелен сертификат

...
2/3 от държавите в Европа все още изискват зелен сертификат
Коментари Харесай

2/3 от европейските държави още искат зелен сертификат

2/3 от страните в Европа към момента изискват зелен документ по границите си. Включително България. Така даже да пътуваме до една от 10-те страни без сходни ограничения, на прибиране у нас документът ще ни би трябвало.

Европа се приготвя за идните празници и първи по-сериозен летен сезон с отпадащи Коронавирус ограничавания. Първо няколко скандинавски страни – Дания, Финландия и Швеция – махнаха рестриктивните мерки за влизане. Зелен документ не изискват в общо 10 страни членки на Евросъюза – това са още Ирландия, Нидерландия, Литва, Люксембург, Унгария, Словения и Румъния.

Освен северната ни съседка, от Балканските страни и Сърбия спря да изисква документа от всеки влизащ екскурзиант. Любимите дестинации на българите за лятото – Гърция и Турция, се готвят за анулация на документа – и то още преди Великден. В Турция той важи единствено за туристи, идващи със аероплан.

Обратно в по-голям мащаб – към страните на европейския континент, които са отвън Съюза, само че са отворили границите си за всички туристи без документи. Това са Лихтенщайн, Швейцария, Исландия и Норвегия. Свободно се влиза и в Англия. Докъдето и да пътуваме обаче, зеленият документ ще ни би трябвало, с цел да се приберем вкъщи.

С наближаването на празника и отпадането на доста ограничавания поради COVID-19, българите стягат багажа и потеглят на път.

" Като активност ще се върнем може би на 2018-2019 година във връзка с Великден, което значи към половин милион пътувания”, планува специалистът от Институт за разбори и оценки в туризма Румен Драганов. Пътуванията се чака да са най-много към прилежащите балкански страни.

Българинът е в тази посока, в която няма ограничавания, счита Павлина Илиева от Обединение " Бъдеще за туризма”.

" На Гърция й следва, по данни на сътрудници, може би от началото на април да бъдат отстранени ограниченията. Сърбия няма никакви условия към нас. Единственото ограничаване е прибирането ни обратно”, споделя още Илиева.

Според последната заповед на здравния министър, без значение от къде се прибират, на връщане у нас българите би трябвало да показват документ. Или да си създадат тест в чужбина. Ако нямат подобен, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да бъде анулирана най-рано на третия ден, в случай че имат негативен резултат от PCR или антигенен тест. Диалог по тези въпроси сред секторите туризъм и опазване на здравето обаче няма, настояват от сектора.

" От външно министерство, от здравните ни управляващи въобще няма мисъл за туризма. Опитваме се да създадем срещи с госпожа Сербезова още от януари месец. Досега имаме няколко срещи, само че единствено с доцент Ангел Кунчев, който или не взема решение въпроса, или не схваща какъв ни е проблемът”, сигнализира Павлина Илиева.

На въпрос на по кое време зеленият документ за влизане в България ще отпадне, от здравното министерство дадоха отговор, че решението взима основният държавен здравен контрольор. По какви критерии – не стана ясно.

" Имаме мощно понижаване на смъртните случаи на 100 хиляди – доста по-малко имаме от това, което изискват за унищожаване на тези мерки”, безапелационен е Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР