2 078 156 361 лева е проектът за бюджет на

...
2 078 156 361 лева е проектът за бюджет на
Коментари Харесай

Над 2,078 млрд. лв. е проектобюджетът на София за 2022 г.

2 078 156 361 лв. е планът за бюджет на София за 2022 година. Предвидени са вложения във всички стратегически планове - метро, градски кръгове, детски градини, зелен град,

Собствените доходи са 820 милиона лв. - от локални налози и такси. 766 милиона лв. е финансирането на държавни делегирани действия, а точно заплати, осигуровки, прехрана, които ще бъдат до финансирани от Столичната община.

" В тази извънредно тежка обстановка, в която се намираме, съумяваме да осигурим вложенията в стратегическите обекти на града, да стартираме построяването на разширението на третата линия на метрото към квартал " Левски " и надлежно в регион " Слатина ", да продължим построяването и разширението на главните градски кръгове, да осигурим строителството на детски градини в осъществяване на нашата стратегия, както и да продължаваме напъните за възстановяване качеството на въздуха в София ", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя очаква да има актуализация в проектобюджета за 2022 година през лятото. 

Бюджетът е с 200 милиона лв. повече от предходната година, което се държи на два съществени фактора – увеличение със 100 милиона лв. за заплатите на учителите и 100 милиона от капиталови заеми – създаване на третата линия на метрото и създаване на градските кръгове. 

584 милиона лв. е размерът на капиталовата стратегия, част от които са лични средства и от европейски стратегии. 15,3 млн. лева са от страната. 

С 92 милиона лв. се обезпечава стартът на строителството на метрото към кв. " Левски Г ". До края на годината ще стартира строителството и на 6 километра метро в регион " Слатина ". Продължава да се упорства за средства от Министерски съвет на понижените средства от Плана за възобновяване и развиване в размер на 40 милиона лв.. Тези средства не са заложени в плана за бюджет 2022 на Столичната община. 

120 милиона лв. са планувани за създаване и ремонт на пътната инфраструктура - за създаване на огромните обекти - бул. " Тодор Каблешков ", " Филип Кутев ", " Ломско шосе ", общо 16 обекта за създаване. 34 обекта – улици в кварталите ще бъдат ремонтирани във всички региони на София. 

88,88 милиона лв. ще бъдат вложени в създаване на канализация.

56,5 милиона лв. са планувани за вложения в образованието. Има подготвеност да стартира строителство на 15 детски градини. 70 милиона лв. са за строителство на детски градини и учебни заведения, като за по-голямата част от средствата ще помогне страната. 

237 милиона лв. ще се обезпечат от такса " битови боклуци ", които ще бъдат разходвани за почистването на града. 150 милиона лв. са за дофинансиране на градския превоз. 2 милиона ще бъдат вложени в спортни действия. Ще стартира построяването на скейт парк в Северния парк. Очаква се София да има и нова детска поликлиника.

" 9 милиарда лв. е приносът на София в държавния бюджет ", акцентира кметът Фандъкова, която упорства столичната община да получи поддръжка от страната, когато има потребност от финансова помощ.

" В тази доста комплицирана година осигуряваме вложения в стратегически обекти в града и реализиране на значимите действия за действие на града. Имаме терзание за реализацията на планове през тази година ", сподели Фандъкова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР