19 български авиокомпании със 74 самолета изпълняват редовни, чартърни и

...
19 български авиокомпании със 74 самолета изпълняват редовни, чартърни и
Коментари Харесай

Българските авиокомпании се увеличиха до 19, разполагат със 74 самолета

19 български самолетни компании със 74 самолета извършват постоянни, чартърни и товарни полети от и до България. Така е излязла българската авиация от невижданата рецесия по време на пандемията. Данните заяви Светослав Станулов, ръководител на Асоциацията на българските самолетни компании, на първата от четири години среща на авиопревозвачите.

Няма банкрути, няма затворени самолетни компании, в противен случай, има две нови, а “България ер ” купува нови 7 самолета, разгласи той и добави, че българските самолетни компании са се справили в спешната обстановка на пандемия и след нея по-добре от европейски авиопревозвачи.

Продължава дефицитът на водачи и наемането на задгранични, поради разрастването на самолетните компании и липса на потенциал при в началото летателно образование. От към 5 на 100 през 2018 година в този момент към 10% от водачите са чужденци. През летния интервал броят им ще доближи 15%.

Превозените пасажери през 2022 година са 8,5 млн., при 11,4 млн. през предковидната 2019 година, или е достигнато 74,8 на 100 от равнището преди три години. При пасажерите по постоянни полети достигнатият % от 2019 година е 80%.

Тенденцията да понижават чартърните полети се затвърждава. Пътувалите с тях през предходната година са 1,3 млн., при 2,4 млн. през 2019 година, или е достигнато равнището от 54,5% спрямо 2019 г.

Предковидните равнища на превозени от и до България пасажери ще бъдат достигнати през 2025 година Друго особено за авиацията у нас е, че множеството самолети на българските самолетни компании работят на други пазари. Те трайно навлизат на европейския пазар, което приказва, че нашите авиопревозвачи покриват условията на Европейски Съюз, споделя Станулов.

Основните страни, в която самолетите работят, са Италия, Германия, Португалия, Полша, Гърция, Турция, Франция, Нидерландия, Косово. Извън континента те летят още в Египет, Ирак, Израел, Армения, Тунис, Мароко и в страните от Персийския залив. Работата на задграничните пазари обезпечава еластичност, по-равномерна претовареност през годината и икономическа непоклатимост на авиопревозвачите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР