186 деца с наднормено тегло и съпътстващи проблеми са обхванати

...
186 деца с наднормено тегло и съпътстващи проблеми са обхванати
Коментари Харесай

Лекуват близо 200 деца с наднормено тлегло по общинска програма

186 деца с наднормено тегло и съпътстващи проблеми са обхванати до момента от оздравителната стратегия „ Аз съумявам “. Тя е предопределена за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и обвързваните с него болести, оповестиха от дирекция „ Здравеопазване “ към Община Варна.

Дейностите са стартирали в средата на юни, а осъществяването се реализира от Медицински център за рехабилитация и спортна медицина 1 “ на ул. ”Селиолу ” №39А. Ученици, при които е открито наднормено тегло или затлъстяване от медицинските експерти в учебните заведения, се насочват за профилираните прегледи и занимания по лечебна физкултура. От обхванатите 186 деца - 99 са момчета, а 87 – девойките, а разпределени по степен на затлъстяване са: І степен – 11, ІІ степен- 45, ІІІ степен – 59, ІV-та степен - 41 и V-та степен – 30.

На всички участници в програмата е направено проучване с уред „ Танита ”, който демонстрира настоящо тегло, % мастна тъкан, вода, дневна потребност от калории. Направени са биохимични проучвания на кръвна захар, холестерол и триглицериди. На деца с отклонения от индикаторите е назначен консулт с ендокринолог.

След извършен 15 дневен курс с оздравителна гимнастика, са осъществени контролни измервания на всички участници. Само 13 от тях са с незначителна смяна в тежестта, при всички останали смяната в е забележителна, сочат резултатите от Центъра за спортна медицина.

Затлъстяването е проблем за цялостен живот и неговото решение стартира от най-ранна детска възраст. Балансираното хранене и физическата интензивност са належащо изискване за обезпечаване на най-благоприятен напредък и развиване на децата и юношите, показват експертите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР