183 ученици от 48 училища от цяла България демонстрират своите

...
183 ученици от 48 училища от цяла България демонстрират своите
Коментари Харесай

Ученици от 48 училища показват умения в състезание по професии в туризма

183 възпитаници от 48 учебни заведения от цяла България показват своите умения като готвачи, сервитьори, хлебар-сладкари, бармани, аниматори и хотелиери в най-мащабното съревнование по специалности от сферата на туризма, което беше намерено през днешния ден в курортен комплекс Албена.

Негов уредник е Министерството на образованието и науката, взаимно с Асоциацията на учебните заведения по ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ), а хазаин е Професионалната гимназия по туризъм „ П. К. Яворов “ в Добрич.

Приветствие към участниците изпрати министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. „ Скъпи възпитаници, присъединяване Ви в тези надпревари потвърждава положителната професионална подготовка, която сте придобили във вашите учебни заведения, отговорността и професионализма на Вашите учители и шефове. Високо оценявам Вашата дисциплинираност и мотивираност, не спирайте да търсите нови познания, развивайте уменията си и следвайте фантазиите си “, обърна се той към участниците.

„ Благодарение на тези надпревари се основават устойчиви партньорства сред учебните заведения и работодателите, като по този метод се подсигурява обезпечаването на сходство на образованието с нужните умения на младежите за добра им реализация на пазара на труда “, показва още проф. Пенов.

„ Това е следващото съревнование, на което участвам. И какво виждам – всякога ставате от ден на ден, силата става все по-позитивна и организацията става все по-добра. Самото Ви наличие тук демонстрира какъв брой сте значими, тъй като Вие учениците сте бъдещето на туризма “, сподели министърът на туризма Илин Димитров при откриването на надпреварата. По думите му Министерството на туризма е взело решение да поддържа организирането на 28 такива събития всяка година.

Днешните надпревари се организират в шест категории - „ Най-добър млад готвач “, „ Най-добър млад сервитьор “, „ Най-добър млад барман “, „ Най-добър млад хлебар-сладкар “, „ Най-добър млад хотелиер “ и „ Най-добър млад аниматор “.

Младите готвачи имат за задача за 2 часа да подготвят и презентират студено предястие със наложителни артикули еленски бут и прясна коприва и главно ядене с включени патешко магре и зелени аспержи. Уменията им ще бъдат оценени от потвърдени експерти, работещи в влиятелни комплекси, и преподаватели в кулинарни академии.

В същото време участниците в надпреварата „ Най-добър млад сервитьор “ ще сервират ястия на действителни посетители в ресторант, като презентират съставките и технологията им, и беседват на непознат език.

Съревноваващите се за купата „ Най-добър млад барман “ ще подготвят украси от лимони и ябълки, а във втори тур би трябвало да създадат трицветни шотове - безалкохолен, алкохолен и „ запаметяващ се “.

Темата на надпреварата за най-хубав млад сладкар е “Здравословно, елементарно, вкусно и красиво “. 26 възпитаници ще би трябвало да се оправят със сериозното предизвикателство да подготвят самун без глутен и десерт без захар и синтетични подсладители.

В надпреварата „ Най-добър млад хотелиер “ 28 възпитаници влизат в ролята на рецепционисти, като в границите на 15 минути настаняват посетители в хотела в „ Албена “ и вземат решение заложен от журито проблем.

15 тима от разнообразни учебни заведения вземат участие в надпреварата „ Най-добър млад аниматор “. Те показват дневна и вечерна анимация, която може да включва танцувално или комедийно шоу. Състезателите употребяват разнообразни образни резултати, презентират на непознат език като включват посетители от публиката в шоуто.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР