18 милиона лева ще бъдат възстановени по бюджета на Министерство

...
18 милиона лева ще бъдат възстановени по бюджета на Министерство
Коментари Харесай

Държавата дава 18 милиона лева за театри и опери във финансов колапс

18 милиона лв. ще бъдат възобновени по бюджета на Министерство на културата за 2022 година и средствата ще се употребяват за 51 държавни културни института в областта на театралните изкуства - театри, опери, музикални театри, които бяха сложени в сериозна финансова обстановка. Това заяви на брифинг след края на днешното държавно съвещание служебният министър на културата Велислав Минеков.

Той посочи, че през днешния ден е признато разпореждане на Министерския съвет за възобновяване на средства по бюджета на Министерството на културата за 2022 година, както и друго разпореждане за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на министерството за 2022 година

Със средствата ще се обезпечат възнагражденията и дължимите осигуровки на чиновниците, работещи в тях за интервала от септември до декември 2022 година Всички тези институти бяха обречени и последователно трябваше да стартират затваряне на порти до края на месеца, разяснява министърът.

Той сподели, че " мизерията в културните институти води до овакантяване на чиновници, ние сме цялостни със свободни щатни бройки ".

Като най-потърпевша сфера той дефинира музейното дело, в чиито културни институти от началото на годината са напуснали над 100 души. Минеков сподели, че научни служащи вземат междинна заплата от 850 лева, надлежно минават в областта на образованието, където заплащането е два пъти по-добро.

Намерих министерството в сериозно положение във връзка с бюджета, сподели министър Минеков, запитан поддържа ли министерството паметниците в страната като Мемориалния монумент на трите генерации в Перущица, пред който певицата Рут Колева си направи фотосесия.

Минеков сподели, че поддръжката на паметника е ангажимент на община Перущица, само че в случай че министерството се ангажира, то би трябвало да е освен към този монумент. " Това не е единственият монумент в сходно положение. Това са голям брой монументи, които нямат отношение към министерството и са общинска благосъстоятелност. Със средствата, с които разполагаме, това е невероятно ", разяснява Минеков.

Той сподели, че на 3 август, влизайки в министерството, е изискал бюджетна информация. В финансовите разноски вместо 90 млн. лв., бяха заделени единствено 55 млн., от които разходвани са нула %, заяви той. " Такова нещо не се е случвало в историята на министерството ", разяснява Минеков.

По думите му има заплаха тези 55 млн.лв. да бъдат изгубени за министерството, като се върнат в държавния бюджет, защото са неусвоени. Това е тежък удар във връзка с бюджета на министерството, разяснява Минеков. Той осведоми, че продължава с гледище за повишаване на бюджета на министерството. " Представете си при неразходвани близо 60 млн. лева в каква обстановка се намирам с желанието ми за повишаване на бюджета ", сподели той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР