160 килограма и 198 см шампионски дух и добрина. Това

...
160 килограма и 198 см шампионски дух и добрина. Това
Коментари Харесай

Величко Чолаков - железният великан с добро сърце

160 кг и 198 см шампионски дух и доброта. Това загуби България през днешния ден, откакто към 10:30 ч. финален мирис в родния Смолян пое Величко Чолаков. Щангистът си отиде ненадейно и остави голяма празнота в сърцата на околните си и целия спорт... Голяма съвсем колкото него, а той в действителност беше голям.

Величко Чолаков е роден на 12 януари 1982 година Баща му Алекси е играч по мятане на гюле, а бъдещият първенец не остава надалеч от спорта. Той тренира футбол, ски и плуване преди да влезе в залата по повдигане на тежести. Първият му треньор е Костадин Грозданов.

" Дойде доста слаб и висок, изглеждаше безперспективен, само че бързо натрупа телесна и мускулна маса. Майка му идваше и ме молеше да му кажа, че от него няма да стане щангист, само че аз му дадох късмет ", споделя той.

Чолаков е естествен гений. Идва по-рано на тренировки, а по време на заниманията подвига общо по 10 тона. От там и прякорът му Железния.

Тежкоатлетът си печели място в националния тим и бързо се окичва със международна купа от Ванкувър и европейското злато от Киев.

През 2004 година показва България на олимпийските игри в Атина. От залата по повдигане на тежести родната делегация се прибира с два медала - златото на Милен Добрев и бронз за Величко Чолаков (над 105 кг).

Смолянчанинът в действителност печели единственото отличие за родината в тази категория.

Оказва се обаче, че медалът е финален от олимпийски игри за българските щанги като цяло. На 9 юни 2008 година 10 състезатели по повдигане на тежести от националния тим, след които е и Чолаков, получават 4-годишно наказване за приложимост на допинг. Това води до отдръпване на отбора от игрите в Пекин.

Тежкоатлетът ни обаче към този момент е привлякъл вниманието на други страни. От Азербайджан му оферират да ги показва на олимпийските игри в Лондон, а наказването му изтича тъкмо през 2012 година Със своята впечатляваща фигура, Чолаков е един от любимците в най-тежката категория, само че по този начин и не облича публично азерския екип.

Причината е изострен зъбобол и температура, които му пречат да тренира. Той въпреки всичко пътува за английската столица, само че контузва китката и това дефинитивно поставя завършек на олимпийската му кариера с Азербайджен, още преди тя да е почнала.

Величко Чолаков впечатляваше още с появяването си където и да е. Никой не може да пропусне голямото му тяло и необятната му усмивка. Дори Арнолд Шварцингер! Тежкоатлетът получава покана от холивудската звезда да взе участие в шампионата " Арнолд Класик " в Охайо, Съединени американски щати през 2006 година Той съумява да изтласка 228 кг, което е с кг повече от тогавашния връх.

" Подходящо! " - това е мнението на Шврценегер за прякора на Железния.

Чолаков взема решение, че би трябвало да съобщи опита си на децата от родния си клуб " Родопа ". Първоначално той работи безплатно, споделяйки препоръки с малчуганите, тръгнали по неговия път. След няколко несполучливи бизнес инициативи, той се завръща вкъщи - в залата. Съгражданите му са признателни, че олимпийски медалист учи децата им на мощ и горделивост, а за това свидетелства званието " Почетен жител на Смолян ", което Чолаков получава.

През 2015 година той публично постави края на кариерата си като играч с впечатляващ бенефис. Неговите ученици не спираха да го радват с медали от разнообразни шампионати до последния му ден.

Най-големите достижения за Чолаков обаче си останаха две - наследниците му. Двамата със брачната половинка му Гергана имат наследник Алекси и щерка Красияна.

Днес (20 август) българския спорт загуби освен един огромен играч, а и голямо сърце!

Спортната редакция на bTV изрича съболезнования към фамилията и околните на Величко Чолаков!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР