16 млн. лв. за медико-диагностична дейност не са били усвоени

...
16 млн. лв. за медико-диагностична дейност не са били усвоени
Коментари Харесай

16 млн. лв. не са усвоени в МДД за първото тримесечие

16 млн. лева за медико-диагностична активност не са били усвоени през първото тримесечие на годината. Това излиза наяве от стенограмата от съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК, извършено на 5 април.

„ За първото тримесечие бяха избрани 58 млн. лева, като са усвоени 42 млн. лева, което значи, че 16 млн. лева остават като запас в изпълнителите експерти и първична извънболнична помощ, които те могат да употребяват отсега нататък и стойностите, които предлагаме за второ тримесечие са съвсем 52 млн. лева като към тях се прибавят и неусвоените 16 млн. лева “, споделя краткотрайно изпълняващата длъжността шеф на Касата доктор Йорданка Пенкова.

По думите й направленията за ориентиране към СИМП са в границите на малко повече от една четвърт от бюджета - 26%. „ Стойностите резервираме същите, като брой и като средства. И по едно и също време с това вършим смяна в Правилата, с цел да може да се утвърдят тези стойности за 2023 година, защото нямаме бюджет и сме в изискванията на удължителен бюджет, и вършим смяна за второ тримесечие “, споделя още доктор Пенкова.

Тя добавя, че наклонността в МДД е да бъдат усвоявани заложените средства, само че към момента не могат да бъдат достигнати изцяло.

„ Няма да се върнат на толкоз проучвания, колкото се вършиха по време на Коронавирус “, безапелационен е обаче представителят на БСК в Надзора проф. Григор Димитров.

Пълния текст на стенограмата от съвещанието може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР