16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани

...
16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани
Коментари Харесай

Разделиха сиамски близнаци. Уникална операция!

16-месечните сиамски близнаци Елизабет и Мери от Камерун бяха изписани от болница Acibadem Altunizade в Турция след сполучливо възобновяване от рядка и комплицирана интервенция, траяла 27 часа.

Близначките, родени през юли предходната година, бяха свързани в региона на таза и споделяха редица елементи от тялото, в това число част от гръбначния дирек, храносмилателния тракт, пикочно-половата система и нервно-съдовите структури.

Те бяха доведени в Acibadem на 9-месечна възраст, като цялостният развой по лекуването и възобновяване им лиши 7 месеца и изискваше напъните на доста лекари от разнообразни медицински специалности. Близо три месеца след интервенцията бяха изписани като здрави девойки в две обособени тела.

Елизабет и Мери са родени на 6 юли 2020 година в фамилията на 26-годишната Каролин и 28-годишния Ричард Акуе, след обикновено протекла и постоянно проследявана бременност. След плануваното цезарово сечение, както медицинският личен състав, по този начин и родителите са сюрпризирани да видят, че близначките са свързани в региона на таза.

За комплицираната интервенция са мобилизирани лекари от разнообразни специалности, в това число урология, неврохирургия, пластична хирургия, интензивни грижи, радиология, сърдечносъдова хирургия, физиотерапия и рехабилитация, под наблюдението на професора по детска хирургия Бурак Тандер, професора само че детска неврохирургия Мемет Йозек, професора по естетична и реконструктивна хирургия Хакан Агър, професора по детски интензивни грижи Агоп Чътак и анестезиолога доцент Серпил Усталар.

Всеки подробност от интервенцията е плануван благодарение на 3D модели, направени след подробни образни и ангиографски проучвания в Центъра за биодизайн към Университета Acibadem.

Крайната цел е и двете близначки да запазят живота си, като се минимизират рисковете.

На 12 август 2021 година в 8 часа Елизабет и Мери са сложени на операционната маса. Рискованата интервенция продължава 27 часа, а след сполучливото ѝ привършване двете девойки за първи път в живота си са сложени в разнообразни кревати в интензивното поделение на 13 август, с цел да се разсънят за нов живот

Родителите Каролин и Ричард Акуе разясниха:

„ Не можем да опишем щастието от това да забележим децата си да се движат свободно в леглата си, всяка в своята лична стая. Дължим това необикновено благополучие на доверието, което ни вдъхнаха лекарите, медицинските сестри, мениджмънта и целият личен състав на болничното заведение, със своя професионализъм и топлото си отношение, което повдигаше духа ни. Не можем да опишем щастието си с думи.

Детският хирург проф. Бурак Тандер обясни: „ Децата споделяха част от гръбначния дирек, пикочните пътища, ректума и някои кръвоносни съдове. Ректумът завършваше с общ анус. Мускулният комплекс, който контролира дефекацията, също беше общ и това бе едно от най-големите провокации.

Едната от близначките нямаше вагина, а при другата също имаше проблеми. Нито една от тях нямаше матка или матката беше извънредно недоразвита.

Храносмилателната, уринарната, гениталната система и невросъдовите структури също бяха обединени. Всички членове на екипа изследваха триизмерните модели, основани за планирането на една безупречна интервенция по разделянето на девойките.

Мери първа напусна операционната зала, последвана от Елизабет. Беше извънредно прочувствен миг за целия екип, когато двете се видяха една друга за първи път “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР