16 Март 15 държави от ЕС вече имат приложения за

...
16 Март 15 държави от ЕС вече имат приложения за
Коментари Харесай

България и Швеция – единствени без Covid-19 приложение за следене

16 Март
15 страни от Европейски Съюз към този момент имат приложения за следене и предизвестие при случаи на Ковид-19, които към този момент работят наднационално, излиза наяве от обява на Европейската комисия във Facebook. Те могат да обменят информация по сред си и да предизвестяват консуматори, в случай че са били в контакт с лице, дало позитивен резултат при тест за ковид.

България и Швеция са единствените страни от Евросъюза, които нямат и не възнамеряват такова приложение. Румъния също няма създадено решение, само че има проекти за това, а Гърция и Словакия са в развой на разработка.

Решенията за основани на Bluetooth технологията и са доброволни, съблюдават условието за дискретност на данните на потребителите и не наблюдават местонахождението на хората. В момента в съвсем всички страни услугата работи като децентрализирана система, при която изчисленията се правят в приложението на потребителя. С централизирана система (при която изчисленията се правят на подсигурен сървър на националния здравен орган) разполагат единствено две страни - Унгария и Франция. Децентрализираната система в композиция с опцията за достъп до други системи (Gateway Services), разрешават на приложенията да се употребяват оттатък държавните граници.

Личните данни на жителите са предпазени, а информацията се съхранява до 14 дни,. Данните, които се обменят, са изцяло псевдонимизирани, криптирани и лимитирани единствено до най-необходимата информация, с цел да работи решението. В края на пандемията, всички приложения би трябвало да бъдат деактивирани.

Снимка: Сайтът на ЕК
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР