16-годишната шведска активистка Грета Тунберг е Личност на годината на

...
16-годишната шведска активистка Грета Тунберг е Личност на годината на
Коментари Харесай

Грета Тунберг стана Личност на годината на сп. "Тайм"

16-годишната шведска активистка Грета Тунберг е " Личност на годината " на авторитетното сп. " Тайм ".

Медията напомня, че Тунберг даде началото на световно придвижване, като избяга от учебно заведение – от август 2018 година тя стартира да прекарва дните си пред шведския парламент, държейки надпис: " Училищна стачка за климата ".

В идващите 16 месеца тя приказва пред Организация на обединените нации, срещна се с папата, влезе в спор в президента на Съединени американски щати и въодушеви 4 млн. души да се причислят към Глобалната стачка за климата през септември – най-големият митинг за тази идея в човешката история.

" Тунберг не предлага магическо решение, само че съумя да сътвори световна промяна на държанието, като трансформира среднощните паники на милиони в международно придвижване, призоваващо за незабавна смяна ", разказва я " Тайм ".

" Тя има Синдром на Аспергер, което значи, че не действа в същия прочувствен указател като множеството хора, с които се среща. Не харесва тълпи, пренебрегва учтивите безсмислени диалози и приказва непосредствено и просто. Не може да бъде поласкана или разсеяна. Не се впечатлява от звездния статут на други хора, нито наподобява да се интересува от личната си възходяща популярност. Но тъкмо тези качества ѝ помогнаха да стане световна сензация. Когато другите се усмихват, с цел да разсеят напрежението, Тунберг се мръщи. Когато останалите приказват с вяра, тя напомня неопровержимата науката: океаните ще се надигат, градовете ще бъдат наводнени, милиони ще страдат ".

Миналата година " Личности на годината " бяха Джамал Хашокжи и други убити журналисти; а през 2017 година - дамите, взели участие в придвижването #MeToo.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР