16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени в план-приема за следващата

...
16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени в план-приема за следващата
Коментари Харесай

Закриват 16 гимназиални паралелки във Варненско

16 гимназиални паралелки във Варненско, заложени в план-приема за идната образователна година, ще бъдат закрити поради неналичието на претенденти. Това заяви пред „Труд“ началникът на Регионалното ръководство на образованието Венцеслава Генова.

Още след първото класиране от листата от общо 165 класа отпаднаха 6 – по промишлена електроника, електротехника, хотелиерство, агроекология, предприемачество и икономическо развиване. Сега се постанова да бъдат закрити още 9 професионални паралелки и една профилирана – по изобразително изкуство в СУ „Л. Каравелов“ в кв. Аспарухово.

„Причината е, че при подготовката на план-приема през февруари ползвахме данни за броя на завършващите седмокласници и обявихме 4246 свободни места, само че до лятото випускът се стопи поради вътрешна и главно външна миграция“, разяснява Генова.

Според нея няма интерес към търсени от бизнеса специалности като корабостроене, кораборемонт, химически технологии, строителство. „С тъга бе непокътната паралелката за геодезисти, макар че специалността е добре платена. А най-големият абсурд бе, че за рехабилитатор в СПА-център имаше единствено едно подадено заявление“, сподели Генова.

За да бъдат избавени от тежка кадрова рецесия основни браншове, макар дребното претенденти ще бъдат опазени няколко паралелки по специалности, оповестени за предпазени в разпореждане на Министерския съвет. Маломерни класове по 12 възпитаници ще има в Морската гимназия, в ПГ по химия и в ПГ „Св. Димитър Солунски“ в Белослав – за корабни техници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР