16 броя мотрисни влакове, ново производство (!), ще купува БДЖ

...
16 броя мотрисни влакове, ново производство (!), ще купува БДЖ
Коментари Харесай

Какво ще купи БДЖ за 300 милиона?

16 броя мотрисни влакове, ново произвеждане (!), ще купува БДЖ за близо 300 милиона лв., излиза наяве от публикувано от компанията известие до медиите. Процедурата за доставка на нови електрически мотриси е оповестена от "БДЖ-Пътнически транспорти ".

Новопроизведените електрически влакове са предопределени за обслужване на бързи (интерсити) влакове за пътувания над 3 часа по главните железопътни линии. Прогнозната стойност на процедурата е 247 млн. лв. без Данък добавена стойност (почти 300 млн. с ДДС), като техническите условия са мотрисите да бъдат 4 или 5 секционни с нараснал комфорт за пасажерите, секции с първа, втора класа и места за трудноподвижни лица и детски колички, видеонаблюдение, WI-FI и опция за кетъринг зона.

Експлоатационната скорост е 160 км/ч, като параметрите са съобразени както с моментното положение на железопътната инфраструктура, по този начин и с програмата за вложения и развиване на Директива за птиците "Национална компания железопътна инфраструктура ".

Поръчката ще се организира на два стадия - заявление за присъединяване и подаване на механически и ценови предложения, изясняват от сдружението. Очаква се новопроизведените електрически мотриси да се доставят в границите на 36 месеца от датата на сключване на контракта, като за първия трен срокът е 24 месеца.

Неотдавна "БДЖ - Пътнически транспорти " подписа контракт с френската "Алстом превоз С.А " за ремонт и поддръжка на 46 мотриси Siemens. Споразумението е за близо 137 млн. лева, а работата би трябвало да се извърши за период от 5 години. Това ще даде на мотрисите, които обезпечават обслужването на крайградските линии, още 10 години живот.

В ход е и процедура за доставка за 40 нови вагона за "БДЖ - Пътнически транспорти " с прогнозната стойност 76.7 млн. лева без Данък добавена стойност. От компанията в края на предходната година оповестиха, че заявление за присъединяване в търга са подали полски и румънски производители: "Х.Цегиелски - Фабрика пояздув шинових " Sp.z.o.o. ( "Завод за релсови транспортни средства " ООД) и "Астра вагоане калатор " АД.

Четири пък са претендентите за доставка и гаранционна поддръжка на 10 броя новопроизведени магистрални електрически локомотиви за 57.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Това са "Бомбардие транспортейшън " ГмбХ, ДЗЗД "Сименс Трон ", консорциум "Екселор-Е.Л. " и "Щадлер рейл Валенсия " С.А. След разглеждане на документите на подалите заявки участници процедурата ще продължи на стадий подаване на механически и ценови предложения. Планираното привършване на поръчката е до края на март 2020 година, а хипотетичната доставка на първите нови локомотиви е до 18 месеца след подписването на контракта.

В края на предходната година от БДЖ се похвалиха, че остават без отговорности към страната след предписание на Министерския съвет, като задълженията бяха трансформирани в нарастване капитала на сдружението, което му разрешава към този момент да бъде бенефициент по оперативните стратегии на Европейски Съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР