1582 г. – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден

...
1582 г. – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден
Коментари Харесай

На този ден: Избухва Кресненско-Разлошкото въстание

1582 година – Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания.
Прочетете още
1864 година – Тропически циклон унищожава съвсем изцяло индийския град Калкута, умират над 60 хиляди души.

1878 година – Избухва Кресненско-Разложкото въстание.


Кресненско-Разложкото въстание, известно още и като Македонското въстание, е въстание на македонските българи от 1878 – 1879 година против османската власт, последвало решенията на Берлинския конгрес, оставил Македония отвън границите на новообразуваното Княжество България. Българите от Македония изпращат до държавните управления на Великите сили и Временното съветско ръководство петиции, записки и молби, с които стачкуват против решението техните земи да останат в рамките на Османската империя. Наред с мирните митинги не престават и четническите акции. Стихийните изяви на опозиция получават проведен темперамент с дейното присъединяване на църковните дейци и интелигенти като Натанаил Охридски, Методий Кусев, Васил Диамандиев и други и на комитетите „ Единство “. Започва подготовка за въстание. На 8 септември 1878 година в Рилския манастир се организира заседание. На него участват Натанаил Охридски, Димитър Попгеоргиев, Ильо Марков и войводи от вътрешността на Македония. В осъществяване на взетото решение в пограничните с Османската империя региони се основава локално опълчение, което поема защитата на границата. Поражението на въстанието и жестокостите на турската армия и башибозук над популацията принуждават над 25 000 души от Мелнишко, Горноджумайско, Разложко и други краища на Македония да напусне родните си селища и да потърсят леговище в Княжество България. Към 19 декември 1879 година българи от Македония изпращат Мемоар до Великите сили, с който желаят основаване на един вилает от всички македонски епархии, обитаеми с българи.

1879 година – Генерал-губернаторът на Източна Румелия княз Александър Богориди прави първа копка за възобновяване на Стара Загора.

1910 година – Португалия отхвърля монархията и се афишира за република.

1931 година – Американците Клайд Пенкбърн и Хю Хърндън правят първия полет над Тихия океан, прелитайки 8000 км от Япония до Америка за 41 часа и 31 минути.

1944 година – България във Втората международна война: В Крайова е подписано съглашение сред България и представители на съпротивата от окупирана Югославия за присъединяване на български войски във военни дейности против Германия на югославска територия.

1962 година – Състои се премиерата на Доктор Но – първият филм от шпионската поредност за английския скришен сътрудник Джеймс Бонд.

2019 година – Слави Трифонов учредява партията си „ Няма такава страна “

Родени на този ден са:



Александра Жекова  е българска сноубордистка. Влиза в сноуборда през 1999 година Тренира при татко си Виктор Жеков, който води състезателката ни по ветроходство Ирина Константинова на игрите в Атина, майка ѝ е Божана Жекова. Златен медалист от Зимната Универсиада през февруари 2015 в Сиера Невада (Испания). Александра приключва френската гимназия в София, а след това специализира в Националната Спортна Академия. Тя е състезател на Българската Ски Федерация. Жекова е преди всичко в общото класиране на Европейската купа през 2006. През 2010 година носи знамето на България на откриването на Олимпийските игри във Ванкувър. Жекова е посочена като най-голямата вяра на България за орден от Игрите във Ванкувър. По време на квалификацията тя пада и разтяга мускул, с което завършва присъединяване си на Олимпиадата. Първата си победа за Световната купа по сноуборд печели през март 2011 година в дисциплината бордъркрос в Ароза (Швейцария). На Олимпийските игри в Сочи 2014 доближава сполучливо до финалите на бордъркрос, където съумява да се задържи трета досега, в който италианката Микела Мойоли ѝ препречва пътя на метри от финалната права. В последна сметка Жекова приключва надпреварата пета. През свободното си време практикува уиндсърф, мотокрос, уейкборд, сърф, планинско колоездене, скейтборд, бадминтон, скуош, голф, езда, дайвинг, фитнес и други спортове. На 11 декември 2015 Александра Жекова взема присъединяване на Световната купа в Montafon, Австрия. На 5 март 2016 година печели старт от международната купа във Вейсоназ, Швейцария. На 18 април 2019 година афишира, че приключва спортната си кариера, а тази година стана и майка на момиченце, което се споделя Христина.



Кейт Уинслет  е английска актриса. Лауреат на премия BAFTA (1996), седем пъти номинирана и един път притежател на академична премия „ Оскар за ролята ѝ в „ Четецът “ и четирикратен притежател на Златен глобус. Най-известните ѝ филми са „ Разум и усеща “ (1995), „ Титаник “ (1997), Айрис (2001), „ Животът на Дейвид Гейл “ (2003), „ Блясъкът на чистия разум “ (2004), „ Малки деца “ (2006) и „ Четецът “ (2008). Кейт Уинслет е командор на Британската империя от 2012 година поради приноса ѝ към драматургията.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР